Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Svobodu Navalnému!“ Přes 3000 protestujících zadrženo v Rusku. I manželka opozičníka

Aktualizováno -
23. ledna 2021
22:48
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
23. ledna 2021
11:03

Více než 3000 lidí bylo dnes zadrženo v Rusku při demonstracích na podporu opozičního předáka Alexeje Navalného. Jenom Puškinovo náměstí v Moskvě odpoledne zaplnily tisícovky lidí, uvedla agentura AP. Mezi zadrženými v hlavním městě je i manželka Navalného Julija či jeho spolupracovnice Ljubov Sobolová. První protestní akce se vzhledem k časovému posunu konaly na Dálném východě a na Sibiři v třeskutých mrazech. Navalného spolupracovník Leonid Volkov dnes řekl, že opozice uspořádá další protesty volající po Navalného propuštění příští víkend.

Nevládní portál OVD-Info, který se zabývá monitoringem policejních zákroků, uvedl, že po celém Rusku bylo ve zhruba 90 městech zadrženo nejméně 3134 lidí, z toho 1201 v Moskvě a 471 v Petrohradě.

Reportéři agentury Reuters účast v metropoli odhadli na nejméně 40 000 lidí, ruské úřady hovoří o 4000 demonstrantů. Ruské ministerstvo zahraničí na odhad Reuters reagovalo sarkastickou poznámkou. „Proč ne rovnou čtyři miliony?“ uvedlo na sociální síti Telegram. Podle AP se na Puškinově náměstí sešlo odhadem kolem 15.000 lidí.

Množství demonstrantů policisté zatkli, včetně manželky Navalného Julije, která to napsala na instagramu, když byla odvážena policejním vozem. Na Puškinově náměstí propukly potyčky s policií a demonstranty hrubě vláčeli pryč těžkooděnci do policejních autobusů a antonů, některé bili obušky, popisuje dění AP.

Protesty v -50 °C

K demonstracím vyzval Rusy sám Navalnyj; ruské úřady daly najevo, že těmto akcím hodlají zabránit. Tisíce lidí vyšly dnes do ulic Vladivostoku, Chabarovsku, Novosibirsku a Čity na východě země. Demonstranti skandovali „Svobodu Navalnému!“, „Svobodu politickým vězňům!“ či „Putin je lhář!“. Podle agentury AP se protesty konaly ve více než 60 ruských městech. 

Podle serveru DownDetector byly také v Rusku zaznamenány výpadky mobilních služeb a internetu. Jejich rušení někdy využívají ruské úřady k tomu, aby zkomplikovaly odpůrcům komunikaci. Na mnoha místech museli demonstranti čelit také mrazivým teplotám, které například v Jakutsku klesaly až k minus 50 stupňům Celsia.

Protestovala i právnička s malým dítětem

Moskevská policie varovala, že jakákoli nepovolená shromáždění „bez prodlení potlačí“, a kolem Puškinova náměstí postavila zátarasy. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin odsoudil plánování „nepřijatelných“ demonstrací v době, kdy se země potýká s epidemií koronaviru.

Video  Protesty za Navalného v Rusku: Brutální střet demonstrantů a policie  - Reuters
Video se připravuje ...

Před polednem SEČ již policisté v Moskvě zatýkali demonstranty, kteří se začali na protest scházet. Podle svědků citovaných agenturou Reuters jich zadrželi nejméně stovku, včetně Navalného kolegyně Sobolové. Ta byla s dalšími spolupracovníky opozičního vůdce zatčena již v pátek, následně ale byla tato žena, která má malé dítě, propuštěna. Rovněž zadržená Navalného mluvčí Kira Jarmišová byla odsouzena k devíti dnům vězení.

Navalnyj byl zatčen minulý víkend při návratu do Moskvy z léčení v Německu, kde se zotavoval ze srpnové otravy, kterou opozičník připisuje Putinovi a tajné službě FSB, což Kreml popírá. Den po zadržení soud na prezidentova kritika uvalil třicetidenní vazbu. Ruská vězeňská služba jej viní, že „systematicky porušoval“ režim podmíněného trestu. Ten dostal za zpronevěru, které se podle soudu dopustil.

Při demonstracích na podporu Navalného bylo zatčeno přes 300 lidí, (23.01.2021). Při demonstracích na podporu Navalného bylo zatčeno přes 300 lidí, (23.01.2021). | Reuters

Demonstranti v Moskvě se dnes po setkání na Puškinově náměstí vydali na pochod ke Kremlu. Někteří z nich házeli po policistech sněhové koule, což vyprovokovalo střety mezi bezpečnostními složkami a nespokojenci. V davu byly vidět transparenty s nápisy jako „Já se nebojím“ či „Ne diktatuře“.

V souvislosti s protesty Moskva obvinila Spojené státy z vměšování do vnitřních záležitostí. Ruské ministerstvo zahraničí kritizovalo americkou ambasádu v Moskvě, že zveřejnila přesná místa a časy několika demonstrací plánovaných na dnešek, a hodlá si kvůli tomu předvolat americké diplomaty. Ambasáda informace publikovala společně s varováním pro americké občany, aby se těmto místům vyhnuli. „Pod záminkou obav o bezpečnost amerických občanů v zahraničí chce Washington rozdmýchat protesty v Rusku,“ uvedlo ruské ministerstvo.

Protestovalo se i v Praze

Podle odhadu zpravodajky ČTK byly po 11:00 na místě zhruba dvě stovky lidí. Další v deštivém počasí přicházeli. Protestující si přinesli transparenty v ruštině a angličtině. Stálo na nich třeba „Svobodu Navalnému“, „Chceme demokracii, ne diktaturu“ či „Dost bylo bezpráví“. Zněla ruská populární hudba. Hloučky mladých zpívaly. Někteří měli ruskou vlajku. Kolem celého areálu ruského velvyslanectví byly kovové zábrany. Na pořádek dohlížela policie. Protest byl poklidný.

Video  Politolog Šír: Rusko ohýbá fakta, Novotný v ruské TV jednal adekvátně  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

BabiZ ( 24. ledna 2021 13:37 )

Nesrozumitelné blábolení, prznění češtiny, zdrojem zřejmě FSB

BabiZ ( 24. ledna 2021 13:36 )

§ 403Založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka

Martin63 ( 23. ledna 2021 23:26 )

Je to pouze přiblblý youtuber, kterých je všude tři ***, akorát má výhodů, že se určitým politickým kruhům hodí. V skutečnosti má hodnotu lejna u cesty.

Martin63 ( 23. ledna 2021 23:20 )

Občanů Ruska je cca 144000000, demonstraci se v Moskvě, kde má Navalný asi největší podporu bylo 40000. Možná ještě někde něco proběhlo, takže se protestů mohlo zůčastnit cca 60000 lidí. to je 0,04% obyvatelstva Ruské federace. Tak to jsou fakt dost masové protesty.

provokaterka ( 23. ledna 2021 22:50 )

Francouzi by si s těmi extrémisty rychle poradili,použili by demokraticky slzný plyn a gumové projektily.

Zobrazit celou diskusi