Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Unikl v bedně na hudební nástroj? Obviněný exšéf Nissanu se dostal z Japonska

Aktualizováno -
31. prosince 2019
14:20
Autor: ČTK - 
31. prosince 2019
06:51

Bývalý předseda správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn uprchl z Japonska do Libanonu. V prohlášení, které v úterý zveřejnil, uvedl, že neutekl před spravedlností, ale před nespravedlností a politickou perzekucí. Ghosn měl v Japonsku stanout před soudem kvůli obvinění z finančních deliktů, včetně podhodnocování příjmů ve finančních výkazech. Stanice MTV Libabon uvedla, že Ghosn z Japonska unikl v obalu na hudební nástroj a že měl s sebou francouzský pas.

„Neuprchl jsem před spravedlností, unikl jsem před nespravedlností a politickým pronásledováním,“ uvedl Ghosn v prohlášení, v němž potvrdil, že se nachází v Libanonu. V Japonsku mu podle něj byla upírána základní lidská práva.

Justiční systém asijské země, ze které uprchl, bývalý šéf Nissanu označil za „zmanipulovaný“ a odmítl být dál jeho „rukojmím“. „Konečně mohu svobodně komunikovat s médii a těšit se na začátek dalšího týdne,“ dodal Ghosn.

V Libanonu Ghosna milují

Ghosn má podle agentury Reuters francouzské, brazilské a libanonské občanství. Do Bejrútu podle některých médií dorazil již v neděli, podle listu The Wall Street Journal ale až v pondělí. Francouzský list Les Echos napsal, že Ghosn přiletěl soukromým letadlem z Turecka. Libanon nemá s Japonskem uzavřenou dohodu o vydávání svých občanů.

Podle televize MTV Lebanon odletěl tento francouzský občan, který se narodil v Brazílii a vyrůstal v Libanonu, z regionálního japonského letiště v bedně určené na přepravu hudebního nástroje. Pomohla mu bezpečnostní agentura a při vstupu do Libanonu z Turecka u sebe měl francouzský pas. Zdroje těchto informací libanonská televize neuvádí.

Ghosn se narodil japonským rodičům v Brazílii, ale vyrůstal v Bejrútu. V Libanonu je populární, jeho portrét se tam objevil i na poštovní známce a na jeho podporu byly vyvěšeny plakáty s textem Všichni jsme Carlos Ghosn. Někteří Libanonci ho považují za vhodného kandidáta na prezidenta.

Měl zákaz vycestovat z Japonska

Kvůli obviněním z finančních deliktů byl v Japonsku Ghosn zadržen loni v listopadu. Později byl propuštěn na kauci, jejíž součástí ale byla podmínka, že nesmí Japonsko opustit. Měl rovněž zakázáno používat bez dozoru internet či kontaktovat manželku. Začátek soudu s ním je naplánován na duben příštího roku. Ghosn všechna obvinění odmítá.

Právníci: Neomluvitelné

Jeden z Ghosnových právníků Džuničiró Hironaka řekl, že právní zástupci mají všechny tři pasy svého klienta. O Ghosnově odjezdu se prý sám dověděl z ranních zpráv a je tím překvapen. Hironaka považuje Ghosnův čin za „neomluvitelný“. „Pokud opravdu opustil Japonsko, je to možné označit za porušení podmínek kauce,“ dodal Hironaka.

Francouzská státní tajemnice na ministerstvu hospodářství Agnès Pannierová-Runacherová prohlásila, že ji informace o Ghosnově odjezdu z Japonska „velmi překvapila“. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí France Inter řekla, že nikdo nestojí nad zákonem, ale také, že coby francouzský občan má Ghosn právo na konzulární podporu.

Ghosn je architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po loňském zatčení byl postupně odvolán z čela správních rad všech tří členských podniků aliance.

Ghosn začátkem roku uvedl, že obvinění z finančních deliktů jsou důsledkem „komplotu a zrady“ části vedení Nissanu, které se stavělo proti jeho plánu hlubší integrace s francouzským partnerem Renault.

Zobrazit celou diskusi