Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Potápěč zachránil tisíce migrantů, hrozí mu 25 let vězení. Řekové ho viní za špionáž kvůli WhatsApp

Autor: sova - 
13. prosince 2019
21:54

Vycvičený záchranný potápěč Sean Binder přicestoval z Irska na řecký ostrov Lesbos, aby mohl v rámci neziskové organizace Emergency Response Centre International migrantům na moři pomáhat. Na Lesbos dorazil v říjnu 2017. Zhruba někdy v té době se migrační krize, které Evropa čelila, transformovala z aktuálního problému do tvrdé a dlouhodobé politické reality.

Přestože od roku 2015 počet uprchlíků dramaticky poklesl, případů jejich úmrtí neubývalo. A ti, kteří přežili, se po příjezdu setkali s nekonečnými pobyty v přeplněných táborech. „Při naší práci jsme často spolupracovali s řeckými úřady – zejména s pobřežní stráží,“ vzpomíná během Binder v rozhovoru pro CNN.

Navzdory činnosti, kterou v té době vykonával již téměř rok, byl v srpnu 2018 spolu s dvěma dalšími kolegy zatčen. Paradoxně právě kvůli  pomoci migrantům. „Byly asi tři ráno, zrovna jsme obhlíželi pobřeží, jestli k nám náhodou nemíří nějaká loď s migranty. Místo toho si pro nás přišla policie,“ říká dobrovolník.

Cíl? Odradit další dobrovolníky, je přesvědčen muž

Muž byl umístěn do vazby na řeckém ostrově Chios, kde strávil čtyři měsíce. Na kauci ho úřady propustily až v prosinci. Jeho vyšetřování ale pokračuje dál. A z čeho jej vlastně policie dodnes viní? „Podílení se na organizovaném zločinu, praní peněz, pašeráctví a špionáž,“ vypočítává Binder.

V přeplněném uprchlickém táboře na řeckém ostrově Lesbos žije 12 tisíc lidí. V přeplněném uprchlickém táboře na řeckém ostrově Lesbos žije 12 tisíc lidí. | Reuters

Pokud by byl shledán vinným, mohl by strávit až 25 let za mřížemi. Muž je ale přesvědčený, že jej úřady nemohou z ničeho usvědčit – trvá totiž na své nevinně. „Například důkazem mé špionáže má být fakt, že jsem používal ‚šifrované komunikační služby‘. Což zní poměrně zlověstně, ovšem jen do té chvíle, kdy zjistíte, že šlo o obyčejný WhatsApp,“ uvádí Binder jeden z nedostačujících důkazů.

Skutečným důvodem obvinění je podle Bindera snaha odradit další dobrovolníky od účasti na pátracích a záchranných operacích na moři. Ty jsou totiž často tím jediným, co dělí uprchlíky od smrti.

Vyšetřování bude probíhat i nadále

„Funguje to tak, že nás jednoduše zatáhnou do nákladných a vleklých soudních řízení, které na ostatní působí jako odstrašující prostředek. Když jsme pracovali na jižním pobřeží Lesbosu, byli jsme jednou ze tří nebo čtyř organizací. Dnes už žádná z nich neexistuje,“ vysvětluje muž.

Za několik dnů se Binder objeví u soudu, kde zjistí, zda jej orgány činné v trestním řízení plánují obvinit. Dokud k tomu nedojde, zůstane jeho působení u dobrovolných záchranářů i nadále předmětem probíhajícího vyšetřování.

CNN se pokoušelo také zjistit stanovisko druhé strany. Nicméně státní zástupce, který dohlíží na tento případ, nemůže podle řeckého práva poskytovat žádný komentář k obvinění.