Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tisíce migrantů mají brzy dorazit na řecké ostrovy. Sluní se tu 2500 Čechů

Autor: ČTK, tva, Mii - 
19. září 2019
18:30

Na řecké ostrovy v Egejském moři, jejichž infrastruktura už nyní praská ve švech kvůli náporu migrantů, se v blízké době chystá doplout z Turecka až několik tisíc dalších lidí. Řeckému rozhlasu to ve čtvrtek řekl Jorgos Kumutsakos, zástupce ministra pro ochranu občanů. Úřady na ostrovech v úterý napočítaly 800 nových migrantů, ve středu k nim přibylo dalších 562, uvedla agentura DPA. Čechů se tu ke konci září rekreuje zhruba 2500.

Na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Kos a Leros pobývalo letos v dubnu kolem 14 000 migrantů, nyní jich je už 27 700. Kapacity tamních ubytovacích středisek však stačí jen pro 6300 lidí.

„Odhadujeme, že v současnosti tu bude kolem 2500 Čechů. Je prodloužené léto, zájezdy i řecké ostrovy jsou stále populární,“ uvedl pro Blesk Zprávy místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Za zvyšujícími se počty migrantů stojí politika Turecka

Řecké úřady tvrdí, že zvyšující se počty migrantů na ostrovech souvisejí s uprchlickou politikou turecké vlády, která se nyní snaží tisíce migrantů žijících v Istanbulu přemístit do táborů poblíž hranic se Sýrií. Ti, kteří se chtějí stěhování vyhnout, prý proto raději volí nebezpečnou cestu přes moře do Evropy.

„Tisíce migrantů se shromáždily kolem města Izmir a chtějí přeplout,“ uvedl Kumutsakos.

Evropská agentura pro ochranu hranic Frontex ve středu uvedla, že v srpnu hranice Evropské unie nepovoleně překročilo 12 900 lidí, což je dvakrát tolik než ve stejném období loni. Z toho 9300 migrantů se dostalo do EU právě přes řecké ostrovy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině