Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Migranti zapálili přeplněný tábor na ostrově Lesbos. Zemřela žena a malé dítě

Autor: ČTK - 
29. září 2019
21:54

Nejméně jeden člověk v neděli zemřel při požáru a střetech migrantů s policií v přeplněném uprchlickém táboře Moria na řeckém ostrově Lesbos. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na místní pohotovostní složky. Kromě toho se objevily nepotvrzené informace o druhé oběti. V táboře je na 12 tisíc lidí.

Nad táborem se vznášel hustý dým a hasiči se pokoušeli uhasit plameny. Podle Reuters hořel ubytovací kontejner. Policie uvedla, že do nemocnice v ostrovním správním středisku Mytiléna bylo převezeno jedno ohořelé tělo k identifikaci. Policie na ostrov vyslala posily.

Protestující se domáhají přemístění na pevninskou část Řecka. „Situace je napjatá,“ řekl AP starosta Lesbu Stratis Kytelis. „Máme informace o mrtvé matce a jejím dítěti. Zatím jsme to nemohli potvrdit,“ řekl Kytelis.

Řecká pobočka Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) na twitteru napsala, že s hlubokým zármutkem přijala zprávu o smrti ženy a dítěte při požáru na Lesbu.

Mluvčí řecké policie Teodoros Chronopulos AP řekl, že migranti odpoledne nejdřív zapálili olivový háj u tábora a o několik minut později založili požár i uvnitř tábora. Oba požáry byly později podle Kytelise uhašeny.

Při požáru a nepokojích v uprchlickém táboře na řeckém ostrově Lesbos zemřel nejméně jeden člověk. (29.9.2019) Při požáru a nepokojích v uprchlickém táboře na řeckém ostrově Lesbos zemřel nejméně jeden člověk. (29.9.2019) | Reuters

V táboře Moria je natěsnáno kolem 12.000 migrantů na prostoru určeném pro 3000 osob. Řecko v posledních týdnech čelí obnovené vlně uprchlíků a migrantů přicházejících ze sousedního Turecka. Jenom v srpnu přišlo více než 9000 lidí, což byl největší počet za tři roky uplatňování dohody mezi EU a Ankarou, která měla uzavřít migrační trasu přes Egejské moře.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině