Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tvrdé ultimátum: 72 hodin na řešení migrační krize. Vyřkla ho nová ministryně

Autor: Darina Jíchová - 
27. srpna 2019
18:58

Nová britská ministryně vnitra Priti Patelová dala svému úřadu 72 hodin na to, aby přinesl řešení migrační krize. Toto rozhodnutí přišlo po debatě s jejím francouzským protějškem Christophem Castanerem, politici se znovu sejdou tento čtvrtek, kde budou o situaci dál jednat. Obě země chtějí investovat do svých pobřežních hlídek v Lamanšském průlivu, letos se přes něj nelegálně pokusilo dostat už 1451 migrantů, informoval deník Daily Mail.

Francie a Velká Británie si chtějí „posvítit“ na pašeráky lidí, kteří migranty přes průliv převážejí, případně jim pořizují čluny. Britské ministerstvo vnitra od své šéfky dostalo jen 3 dny na to, aby našli vhodné řešení. Patelová hledá „praktické řešení“, které by se dalo „okamžitě zavést“.

Britové posílí francouzské hlídky na moři

„Ministerstvo se bude soustřeďovat hlavně na praktickou podporu francouzské pobřežní hlídky s důrazem zabránit tomu, aby se uprchlíci nalodili na lodě a čluny pašeráků,“ sdělil novinářům zdroj blízký ministerstvu vnitra. Uvažuje se o tom, že Británie do Francie vyšle strážníky, aby posílili tamní hlídky. Případně do průlivu nasadí vlastní stráž, ministerstvo zvažuje i další technologickou podporu.

Diskuzi volal rostoucí počet migrantů, kteří přes La Manche Francie míří do Británie, průměrně se denně do malých vratkých člunů nalodí až 100 lidí. V pondělí u kentského pobřeží zasahovala policie hned dvakrát. Strážníci z potápějících se člunů museli zachránit přes 20 migrantů. Podle listu Brussels Times se počet uprchlíků přeplouvajících La Manche od roku 2018 zdvojnásobil.

Podle údajů francouzské Námořní prefektury v roce 2018 došlo k 78 pokusům přeplout průliv, hlídky zadržely 586 migrantů. Od ledna 2019 už prefektura eviduje 156 pokusů a 1451 zadržených lidí. „Průliv je velmi nebezpečný, hlavně pro nezkušené námořníky na vratkých lodích, případně na člunech,“ upozornil mluvčí prefektury. „V průlivu je hustá dopravní síť, častý silný nárazový vítr, studená voda a v noci téměř nulová viditelnost,“ dodal mluvčí.

Plavba přes průliv už má svou první oběť

Britská vláda už dříve vyslala do francouzského přístavu Calais strážníky z imigračního úřadu, investovala rovněž miliony korun do kamerového systému s nočním viděním a programu na rozeznávání poznávacích značek. Ani přes tuto snahu se jim nedaří snížit množství migrantů, kteří se přes průliv snaží dostat do Británie.

Uprchlíky neodrazuje ani nebezpečí, které plavba přes La Manche skýtá. Minulý měsíc ze člunu plného migrantů vypadla žena, úřady se obávají, že se jedná o první oběť cesty přes průliv. Od ledna už ministerstvo vnitra vrátilo do pevninské Evropy více než 65 osob, které se do Británie dostaly nelegálně.

„Plavba je velmi riskantní, pašerákům nezáleží na bezpečí uprchlíků. Máme posílenou pobřežní stráž, cestu hlídáme kamerovým systémem s noční vizí, používáme drony s rozeznávacím softwarem. Po čtvrtečním jednání mezi ministryní Patelovou a ministrem Castanerem je pravděpodobné, že Británie přijme další, ještě přísnější opatření,“ dodal zdroj.

 

Kokotkamsekouknu ( 27. srpna 2019 19:41 )

Ale ale... Není pozdě náhodou? Evropa už je zavšivena na maximum... A kdo to odnáší? Obyčejný lidi

yokky ( 27. srpna 2019 19:04 )

Patelova je Indka......

Zobrazit celou diskusi