Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi se do Británie jen tak nepodívají. S brexitem končí volný pohyb lidí

Autor: ČTK, tva - 
19. srpna 2019
16:15

Volný pohyb občanů zemí Evropské unie, tak jak funguje dnes, skončí po odchodu Británie z bloku 31. října, řekla v pondělí novinářům mluvčí premiéra Borise Johnsona. Okamžitá změna se podle ní dotkne například lidí se záznamem v trestním rejstříku, vůči nimž bude uplatňován přísnější postup. O dalších změnách vláda teprve jedná. Mluvčí tak podle deníku The Guardian reagovala na zprávy tisku o tom, že britské ministerstvo vnitra plánuje ukončit volný pohyb občanů zemí EU v případě brexitu bez dohody hned 31. října.

Sdružení the3million, které hájí zájmy 3,6 milionu občanů Unie žijících ve Spojeném království, to označilo za lehkomyslnost, která otevírá cestu k diskriminaci. Údajný záměr kritizovala také opozice. V Británii žije mimo jiné asi 100 000 Čechů.

Mezi nimi je i dcera českého prezidenta, Kateřina Zemanová. Ta ve Spojeném Království studuje antropologii na University College London. Už dříve se Zeman v médiích vyjádřil, že jeho dcera z brexitu rozhodně radost nemá. „Má samozřejmě obavy, že například i studium ve Velké Británii bude zatíženo některými dodatečnými poplatky, ať už se jedná o školné nebo o kolejné,“ vyjádřila se před lety hlava státu.

Ukončení volného pohybu občanů unijních států je dlouhodobou vládní politikou. Kabinet premiérky Theresy Mayové, kterou na konci července vystřídal Johnson, však plánoval přechodná opatření i v případě brexitu bez dohody. Ta měla platit do prosince 2020 a zachovat některá stávající pravidla, připomněl server Politico.

Budou se moci unijní občané vrátit do Británie?

Podle listu Mail on Sunday ale nynější ministryně vnitra Priti Patelová dala úředníkům za úkol, aby našli způsob, jak ukončit volný pohyb osob už za osm týdnů. Do brexitu zbývá 73 dní. Server Independent píše, že Patelová, která je zastánkyní rázné odluky země od EU, usiluje o ukončení volného pohybu, ačkoli není připraven žádný náhradní systém. Pro prosazení svého záměru chce obejít parlament, který by se patrně postavil proti.

Děje se tak navzdory varování před chaosem a před tím, že by se lidé ocitli v právním vakuu,“ dodal server.

Opoziční prounijní liberální demokraté označili tyto přípravy za brutální. Patelová je podle nich odtržená od reality. „Co by to znamenalo pro unijní občany, kteří žijí ve Spojeném království, odcestovali do zahraničí a pak se chtěli vrátit?“ řekl mluvčí liberálních demokratů pro otázky vnitra Ed Davey. Vedlo by to podle něj k absurdním situacím, kdy například britská zdravotní sestra z unijní země, která bude během brexitu na dovolené v zahraničí, se nebude smět volně vrátit.

Londýn svou nekompromisností možná vysílá signál

Britská média nicméně spekulují, že zprávy o ukončení volného pohybu osob k 31. říjnu mají Bruselu vyslat signál o nekompromisním postoji Londýna s cílem dosáhnout nových jednání o brexitové dohodě. Takové rozhovory EU odmítá a trvá na dohodě připravené s Mayovou; tento dokument ovšem britský parlament třikrát odmítl.

Johnson opakovaně uvádí, že vyvede zemi z bloku stůj co stůj, tedy s dohodou o podmínkách tohoto kroku, nebo i bez.

Přehled významných událostí kolem brexitu

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 21. října 2019 20:41 )

Měla byste si něco přečíst o historii Anglie, abyste věděla, že drtivá většina nepůvodních obyvatel tam přicestovala dávno před uprchlickou krizí a zdaleka ne na základě zákonů a regulačních opatření EU, ale v důsledku vlastní politiky UK daleko v její historii. Samotný brexit pak není prioritně obranou proti imigraci, byť byl takto populisticky podáván, což se, jak vidno osvědčilo.

snehulak ( 20. srpna 2019 07:50 )

Zajímavé spekulace pokrytců o brexitu. Skoro jako ty o naší Ústavě.

latecia ( 20. srpna 2019 02:43 )

Bezpaterni lump co se nevha dotovat Rothschielderem a vic ho nezajima. Na verejnosri se ukazuje po boku o ctvt stoleti mladsi milenky zatimco jeho zena bojuje s rakovinou

e.lesanova ( 19. srpna 2019 21:51 )

mislivec...vy jste asi novodobý lidumil, že?? určitě děláte statistu v každé "demon­stra­ci".­...Po­kud byste "neuhrál" modrou knížku, mazal byste na vojnu jako všichni.... v téhle době jste "za hrdinu" ???

Taurus70 ( 19. srpna 2019 21:46 )

Bu bu bu Ty stara Kur..vzdyt to neni pravda😂😂

Zobrazit celou diskusi