Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Katastrofálně přeplněné tábory pro migranty: Řekové se obávají dalšího přílivu z Turecka

Autor: ČTK - 
22. října 2019
10:31

Řecká vláda se dál snaží ulevit katastrofálně přeplněným táborům pro migranty na ostrovech v Egejském moři a převáží stovky jejich obyvatel do ubytovacích zařízení v pevninském Řecku. Obavy přitom panují z dalšího příchodu migrantů z Turecka.

Dnes ráno dorazily dva trajekty s téměř 850 migranty z ostrova Lesbos do aténského přístavu Pireus a do přístavu Eleusis, uvedla agentura DPA. Každým dnem ale na ostrovech přibývají další stovky utečenců připlouvajících z Turecka, jen během víkendu napočítala řecká pobřežní stráž 433 nových migrantů.

Starostové na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos už měsíce opakovaně varují, že situace v tamních střediscích pro uprchlíky je kvůli nedostačující kapacitě zařízení kritická a že hrozí nepokoje. Například v táboře Vathy na Samosu, kde navzdory kapacitě pro 650 lidí teď přebývá přes 5000 osob, musela policie řešit potyčky minulý týden.

Napětí panuje i v táboře Moria na ostrově Lesbos, jehož kapacita už byla překročena čtyřnásobně a kde při požáru koncem září zemřela žena.

Řecký ministr pro ochranu občanů Michalis Chrisochoidis minulý týden oznámil, že vláda do konce roku převeze z ostrovů na pevninu více než 20 000 migrantů. Vláda také usiluje o zpřísnění azylového zákona, který by měl nově urychlit proceduru zpracovávání žádostí o azyl. Parlamentu ho chce předložit ve čtvrtek.

Situace na řeckých ostrovech se radikálně zhoršila během léta, kdy začalo do Řecka připlouvat mnohem více lidí z Turecka. Zatímco ještě v dubnu na ostrovech pobývalo asi 14.000 migrantů, nyní jich je přes 34.000. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos do poloviny října do Řecka připlulo přes 43 000 lidí, zatímco loni bylo ve stejném období migrantů jen něco málo přes 25 000.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Antonn Blha ( 23. října 2019 17:22 )

Ono to skončí stejně jako u Vídně už není cesty zpět, bude to boj o holé přežití původních obyvatel💥💥

Kopyto ( 22. října 2019 14:29 )

Ne neni dement, jen píše, že je rád, že většinu svého života prožil za minulého režimu a nejsíš moc dobře ví o čem mluví

animka ( 22. října 2019 13:29 )

Klidný!! Humánní!! Spravedlivý!! to snad není pravda... Jseš dementní??

agfor ( 22. října 2019 12:27 )

Jestli chce Erdogam do Evropy pustit zadržené narušitele tureckých hranic, tak ať vrátí miliardy Eur, které za to dostal, a to ihned.

kralovna-vsech-mori ( 22. října 2019 11:39 )

Mají si chránit hranice se zbraní v ruce. Nechápu proč se tady neustále objevují ty samé smímky těch pár ženských a dětí. Pěkně to ty neziskovky aranžují.
V Katalánsku Španělé řežou Katalánce jako žito za to že se chtějí od nich trhnout a s nějakýma černochama si nevědí rady?

Zobrazit celou diskusi