Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Británie na konci října zřejmě EU neopustí. Johnson požádal o odklad brexitu

Aktualizováno -
20. října 2019
06:20
Autor: ČTK, Mii - 
19. října 2019
11:30

Dolní komora britského parlamentu nechce podpořit nový návrh brexitové dohody, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. Poměrem 322 hlasů ku 306 přijala návrh, který požaduje nejdříve schválit zákon související s ratifikací podmínek brexitu. Britská vláda následně odvolala hlavní hlasování o usnesení týkajícím se návrhu „rozvodové“ dohody. Premiér Boris Johnson v návaznosti zažádal EU o odklad brexitu, ale zroveň uvedl, že to považuje za chybu.

Premiér Boris Johnson nejdříve prohlásil, že on sám o odkladu brexitu se zbytkem Evropské unie jednat nebude. „Nebudu s EU dojednávat odklad a ani nejsem ze zákona nucen tak učinit,“ řekl poslancům po hlasovací porážce.

Krátce poté však uvedl, že o odklad brexitu požádá. Předseda Evropské rady Donald Tusk dopis obdžel před sobotní půlnocí. Podle BBC ale Boris Johnson sdělení nepodepsal, naopak k němu připojil další, už podepsaný dopis, ve kterém označuje odklad brexitu za chybu.

Tusk na twitteru dopis dále nekomentoval, ale uvedl, že na jeho základě zahájí konzultace se zeměmi EU.

Podle zákona schváleného v září musí britská vláda poslat Evropské unii dopis žádající o tříměsíční odklad brexitu ještě v sobotu, pokud do půlnoci nebude schválená dohoda o brexitu.

Pozměňovací návrh, který naboural plány Johnsona a jeho vlády, předložil ještě donedávna konzervativní poslanec Oliver Letwin. Ten tvrdí, že jeho cílem bylo zabránit scénáři, kdy by po sobotním schválení podmínek brexitu Británie stejně na konci měsíce odešla z EU bez dohody, protože by do té doby příslušný ratifikační zákon neprošel všemi fázemi legislativního procesu. Pakliže by v sobotu poslanci dohodu podpořili, zákon o odkladu brexitu by nevstupoval do hry.

Podle lídra opozičních labouristů Jeremyho Corbyna se Johnson po sobotním vývoji musí tomuto zákonu podřídit. Šéf hlavní opoziční strany premiéra vyzval, aby svá slova přehodnotil. Dolní sněmovna se podle něj jasně vyslovila proti brexitu bez dohody.

„Dnešní schválení dohody brexit neukončí. Neposkytne zemi jistotu a poslední slovo by měli mít lidé,“ reagoval Corbyn. Upravené podmínky brexitu jsou podle šéfa hlavní opoziční strany ještě horší než původní verze, kterou Dolní sněmovna třikrát odmítla. Ačkoli chápe „frustraci a únavu“ Britů, jeho poslanci se prý nenechají oklamat „prázdnými“ sliby vlády.

Lidé v centru Londýna demonstrují za setrvání Velké Británie v Evropské unii (19. 10. 2019) Lidé v centru Londýna demonstrují za setrvání Velké Británie v Evropské unii (19. 10. 2019) | Reuters

Babiš: Budeme držet palce

O hlasování promluvil v sobotu dopoledne před novináři český premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády doufá, že jednání dolní komory dopadne dobře a že bude schválena. „Takže určitě budeme držet palce, aby to premiér Boris Johnson zvládl. I když samozřejmě je mi to velice líto, že odchází, ale snad už to dopadne,“ řekl Babiš. „A myslím si, že všichni rozumní lidi už budou chtít, abychom tu dohodu měli a aby se nic i pro naše lidi i pro naše firmy ve Velké Británii nezměnilo,“ poznamenal.

Vyjádřil se i vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). „Já jsem mírným optimistou, i když samozřejmě nemůžeme vědět, jak to dopadne. Chci věřit tomu, že se dnes (v sobotu) schválí, pokud by se neschválilo, stále si myslím, že je byť ne velký, ale alespoň minimální prostor ještě pro další vyjednávání,“ řekl Havlíček.

Brexit se podle něj dotkne české ekonomiky spíše sekundárně prostřednictvím provázanosti s Německem v automobilovém průmyslu i celém strojírenství. „A jestli se někde očekává, kdyby nastal tvrdý brexit, že by mohlo dojít k určitému poklesu a redukci, tak je to právě v automobilovém průmyslu,“ uvedl.

Přijíždějí demonstrovat lidé z celé Británie

V centru Londýna se v reakci na schůzi parlamentu sešly desetitisíce zastánců setrvání Británie v Evropské unii. V době, kdy zákonodárci rozhodovali o brexitové dohodě, požadovali nové referendum o odchodu z EU. Účastníci mávali vlajkami EU a nesli transparenty vyzývající k zastavení brexitu.

Jeden z organizátorů pochodu James McGrory před protesty uvedl, že vláda by měla věnovat pozornost hněvu zastánců členství v EU a uspořádat nové referendum o členství. Nová dohoda se podle něj nepodobá tomu, co bylo lidem slíbeno, takže by si veřejnost zasloužila novou možnost, aby se k tomu vyjádřila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

latecia ( 20. října 2019 10:52 )

Vetsina vlady je proti Brexitu ci tvrde dohode takze nikdy nevystoupi, bude se to prodluzovat az do r 21 a pak sup spatky do EU. A pokud nahodou ne, pak nemaji vyhrano pze z jedne moci se dostanou do druhe a podstatne horsi. Johnson je placenej amerikou, trumpem, ti chtej ovladnout trh a celou zen az na jich bude uk zavisla kdyz nebudou obchodovat s eu.

sekebo ( 20. října 2019 10:41 )

Clown či Buffoon Johnson poslal do Bruselu 3 dopisy. První, jím nepodepsaný, že parlament žádá odklad Brexitu, druhý, že vláda nežádá odklad Brexitu a třetí, že nesouhlasí s tím, co odhlasoval parlament. Tím předčil i vyhlášený Kocourkov.

Lubomír Babáček ( 20. října 2019 00:24 )

A pak, že Češi jsou Švejkovský národ. Ti Britští *** nevědí co chtějí a jsou už opravdu trapní a děsně otravní. Jsou k smíchu celému světu i když není čemu se smát.

zlymikes ( 19. října 2019 18:50 )

Ty studený čumáci by měli konečně najít odvahu a ukázat ostatním i nám cestu z té německo-francouzské říše.

Zobrazit celou diskusi