Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Europoslance stihla soda od Kalouska. A rusovláska Pirátů to schytala za drogy

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. září 2019
05:20

Kritika za účast v pořadu Jaromíra Soukupa či nazpívanou písničku o drogách - některé nové i staronové europoslance stihly v poslední době drobné trable a střety s kritiky. Co zaskočilo či překvapilo ve Štrasburku, kam se tento týden sjeli europoslanci na plenární zasedání, a v Bruselu zrzku z Pirátů Markétu Gregorovou, skokana eurovoleb Alexandra Vondru (ODS) či bruselského matadora Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL), do kterého se nedávno navezl někdejší šéf lidovců Miroslav Kalousek (TOP 09)?

Stěhování mezi Bruselem a Štrasburkem pokračuje, europarlament má i pro nové funkční období dvě sídla. Čeští europoslanci se vydali tento týden do toho francouzského. Naději na to, že by se převážení krabic materiálů a různých unijních propriet změnilo, nově zvolený europoslanec Alexandr Vondra (ODS) jako aktuální nevidí. I když by byl jednoznačně pro.

Francouzi to zatím úspěšně vetují, ale je to samozřejmě nesmysl. Teď když bude Evropský parlament a EU žádat po ostatních, aby si z důvodu záchrany planety utahovali opasky, tak by bylo logické začít u sebe a skončit s tímto stěhováním,“ řekl Vondra Blesk Zprávám právě při přesunu do Štrasburku.

„Ale oni to samozřejmě budou vetovat. Ve Štrasburku se jim líbí, je tam dobré víno, dobré jídlo, je to krásné město - na rozdíl od Bruselu. Já to určitě žádat budu, budu dál žádat ukončení tohoto nesmyslu, ale obávám se a nejsem si jist, do jaké míry se to podaří. Každopádně když utahovat opasky, tak by se mělo začít u sebe,“ dodal Vondra. 

Pirátský pohled do nitra europarlamentu

I se svou kočkou se do Bruselu přestěhovala europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). Voliče se zákulisím i řadou interních detailů v obou sídlech důležitého orgánu EU seznamuje na svém kanálu na youtube.

Gregorová přitom zaujme - podobně jako šéf Pirátů Ivan Bartoš - na první pohled účesem. Respektive výrazným rudým přelivem. V jednom z dalších dílů se chce věnovat i stěhování mezi oběma městy, které dnes považuje pouze za plýtvání peněz.

„Chápu, proč to tak je. Historicky je to symbol toho, že Francie s Německem zakopaly válečnou sekeru a byly ochotny se domluvit na jednom městě (Štrasburku). Brusel pak byl důležitým průnikem pro všechny evropské země,“ uvedla pro Blesk Zprávy Gregorová.

„Celé to dává smysl historicky, ale už je na čase ukázat, že jsme historické křivdy překonali a že jsme schopni fungovat v jednom městě, v jednom parlamentu. Bez přejíždění,“ poznamenala europoslankyně na cestě do Štrasburku, kam vyrazila vlakem i s lídrem pirátských europoslanců Marcelem Kolajou.

„Zrzku“ od Pirátů přitom stihla tradiční starost nově zvolených europoslanců - hledání nového bruselského zázemí i vytváření vlastního týmu.

„Bylo docela těžké najít byt, poptávka je veliká, zvlášť po ukončení jednoho volebního období a přechodu do druhého. Hledají všichni, ale nakonec jsem našla docela příjemné bydlení. I když je to tu hodně jiné ohledně služeb. Neřeknu rovnou, že nic nefunguje, to bych byla zlá, ale je to rozhodně jinak, než jsme zvyklí,“ zmínila.

„Pračku mi dováželi dva týdny, zapojit mi ji nebyli ochotni, i když jsem si za to připlatila, a řekli mi, že si mám napsat o vrácení peněz za připojení. A takhle je to tady s řadou detailů. Překvapilo mě ale třeba i to, že musíte zaregistrovat auto, abyste vůbec mohli vjet do Bruselu,“ povzdychla si Gregorová.

Ostrá kritika za drogovou píseň

Aktivita na sociálních sítích jí však vynesla i značnou porci kritiky - a to za dříve nahranou píseň o drogách, ve které mimo jiné zpívá: „Proč ještě nemáme drog bez kocoviny, migrény a dojezdů, prosím všechny neurology, adiktology: Vymyslete už konečně drogu snů.“

A ve videu mimo jiné zákaznickou kartou jednoho nábytkářského řetězce upravuje do „lajny“ jakýsi bílý prášek, který následně šňupe srolovanou bankovkou. A později kouří umotanou cigaretu nikoli nepodobnou jointu marihuany.

„Jedna věc je, pokud nemáme stejný smysl pro humor, v tom případě chápu, že někteří si řeknou: Hm, to je trapné. Některé to samozřejmě pobavilo. Nějaká míra hejtu ale byla naprosto neadekvátní. Pokud nemáme stejný smysl pro humor, tak říkat mi, že bych kvůli tomu měla chcípnout, je hodně přes čáru,“ hájila se Gregorová, která zpívá v kapele Definitivní Ententýk a svou hru na ukulele označuje za satiru.

Ani coby europoslankyně na svou kapelu zanevřít nechce, na koncerty bude přijíždět i dál. „Kde je vůle, tam to jde,“ podotkla. A kritiku za „drogovou písničku“ bere s nadhledem. „Bylo to samozřejmě nepříjemné, ty hodně zlé a negativní, až násilné komentáře, ale zase jsem vstoupila do povědomí lidí, kteří by jinak ani nevěděli, že existuji,“ podotkla s úsměvem. 

Vondra nebere Brusel za „teplé místečko v cizině“

Zatímco si mladá Pirátka a politická novicka již své bruselské hnízdečko našla, někdejší ministr zahraničí či bývalý ministr pro evropské záležitosti Vondra bydlení neřešil a řešit nebude.

„Já jsem se do Bruselu ani Štrasburku nestěhoval, já tam vždy odjíždím a spím tam v hotelu, protože se chci každý víkend vracet domů. Lidé mě volili tady, ne tam, takže já chci mít zpětnou vazbu u nás doma,“ prozradil.

Za hlavního asistenta si vybral Ondřeje Krutílka, kterého přeskočil na kandidátce ODS. „Nabídl jsem mu spolupráci a jsem velmi rád, že to přijal, protože je to jeden z nejlepších odborníků na evropské záležitosti v naší zemi,“ tvrdí Vondra. 

Skokan eurovoleb se do Bruselu dostal husarským kouskem - posunem z 15. místa kandidátky. „Staršímu chlapíkovi tohle udělá samozřejmě radost, tím se netajím,“ řekl Vondra. A odmítá kritiku, že by šlo o nějakou „trafiku“. „Já jsem do toho šel s pokorou a chtěl jsem se zeptat lidí, jestli je o mě ještě zájem. A tím kroužkováním dali najevo, že ten zájem je. Já jsem rád a beru to samozřejmě zodpovědně jako práci a nikoliv jako nějaké teplé místečko někde v cizině,“ tvrdí Vondra.

Je něco, co v Bruselu Vondru překvapilo? „Ta smršť levicově-zelená je daleko ještě větší, než jsem čekal. A jenom zírám, jak se tam ti kolegové ze západní Evropy vrhají do opatření, která lidem velmi brzo všechno zdraží. Topení, bydlení, svícení, potravu, dopravu. Myslím si, že si koledují, ale dost mě šokuje, že zatím nedohlížejí na důsledky svého přesvědčení a konání,“ říká.

Vše při starém pak zůstává pro staronového poslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL), který byl do Bruselu zvolen podruhé. Stejné bydlení, takřka stejný tým. Přesto na jedno - příjemné - překvapení po návratu na „místa činu“ narazil.

„Jedna z věcí, která je úplně nová, je, že europoslanci dostanou víc místa. Ve Štrasburku jsme měli jednu kancelář, ale díky akci MeToo mi dali dvě kanceláře, jednu speciálně pro europoslance a jednu pro asistenty. Europoslanci se už nebudou tlačit s asistenty a asistentkami v jedné kanceláři, v Bruselu pak budeme mít dokonce tři kanceláře, tak se nebudeme tlačit ani se stážisty,“ řekl Blesk Zprávám.

Soda od Kalouska: Posezení u Soukupa jako „hampejz“

Čtyřnásobný otec však nadále pendluje mezi Belgií, Francií a Českem, kde o víkendu slavil narozeniny svého nejstaršího potomka - 15letého syna. Předtím ale Zdechovský stihl vystoupit i v jednom z pořadů Jaromíra Soukupa, kdy natáčení probíhalo pod pergolou na Soukupově zahradě. Zdechovský za to čelil nemalé porci kritiky na sociálních sítích. A to i od někdejšího šéfa lidovců, dnes předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska.

„Jaromír Soukup a KDU-ČSL, jak se to rýmuje? Jistě je dobře, když lidovci dochází poslušně až na zahradu... Mrzí mě to. Kdysi to bývala hrdá strana,“ vzkázal Zdechovskému Kalousek. A v kritice pokračoval. „Nejsem vybíravý. Přesto jsem přesvědčen, že jsou hampejzy, kam slušný člověk nevkročí, protože by je tím legitimizoval,“ napsal na twitteru Kalousek.

„Vnímal jsem to jako neoprávněnou kritiku. Tohle může kritizovat pouze člověk, který nechodí pravidelně mezi lidi. Je velká skupina poměrně vyprofilovaných lidí, kteří mají jediný zdroj o politice pořadu Jaromíra Soukupa. Přijde mi zbytečné se do těch lidí navážet,“ brání se v reakci pro Blesk Zprávy Zdechovský.

Na podzim je čeká grilování eurokomise i brexit

Podle Zdechovského nyní europoslance čekají především záležitosti kolem ustanovení nové Evropské komise. A pak také napjaté vyhlížení na další dění kolem „telenovely“ jménem brexit.

„V Evropském parlamentu teď Češi budou mít daleko větší vliv, máme dva místopředsedy,“ poukázal Zdechovský na křesla ve vedení europarlamentu pro Ditu Charanzovou (za ANO) a Piráta Kolaju. „Máme řadu koordinátorů, co jsme předtím neměli, máme řadu místopředsedů výborů, budeme mít šéfy delegací a myslím, že o nás bude výraznějším způsobem slyšet,“ věří lidovec.

Téma brexitu podle něj bude i nadále obrovsky rezonovat. „Grilování komisařů také bude zásadní, protože z řady nominací určitě nikdo radost nemá, vidíme tam problematické kandidáty třeba z Polska, Francie, Španělska či Rumunska. Ustanovení komise může být hodně problematické i s ohledem na to, že řada europoslanců je frustrovaná i z toho, jak dopadlo rozhodnutí o předsedkyni Evropské komise,“ dodává s narážkou na Němku Ursulu von der Leyenovou.

Vondra přikyvuje, ale problém vidí i jinde. „Schvalování nové komise včetně grilování navržených komisařů bude hlavní téma. Ale navržená komise také slíbila připravit zákon o uhlíkové neutralitě. Bude boj o tento zákon, kdy já si myslím, že ho nemůžeme schválit dřív, než bude jasné, kde se na to vezme. A je pro mě nepřijatelné, aby náklady za tuhle hysterickou operaci platili normální lidé, aby se to vytáhlo z kapes daňových poplatníků,“ uvedl.

Uhlíkovou neutralitu, která má přinést snížení emisí do atmosféry, za nutnost do budoucna v rámci boje za ochranu klimatu označila i von der Leyenová. A zatímco řada zemí EU si přeje ambicióznější cíle v této oblasti, Češi jsou spíše zdrženlivější.

Video  Europoslanec Zdechovský: Pomoc vězněnému Čechovi v Súdánu a drsné praktiky norské sociálky  - Tomáš Polák, David Vaníček
Video se připravuje ...

Evka4 ( 17. září 2019 20:16 )

Šeredná feťácká obluda.Hnus, že tohle sedí v Europarlamentu.Za ten kruh v rypáku bych ji přivázala leda tak v chlívě.Fuj.

marlen52 ( 17. září 2019 17:10 )

piráti jeden vedle druhého sebranka co se od nich dá čekat jen nechápu kdo je může volit zlatej Babiš

ivuska1 ( 17. září 2019 11:49 )

Nejvic te okradla ODS . Ty ale asi nemas vubec o nicem pojem.

ivuska1 ( 17. září 2019 11:44 )

Neskutecny , tohle je v EU za CR????!!!! Tohle strasidlo rozhoduje o lidskych zivotech ???!!!

priserka ( 17. září 2019 07:49 )

anonym01:ty jsi k.r.á.v.a. nebeská. Kde se rodí takoví tupci vypatlaní jako jsi ty. Na tebe musí být rodina náležitě "hrdá"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa