Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kolik máte skutečně dětí? Favorit na premiéra Johnson kličkuje pod palbou dotazů

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
18. června 2019
19:23

Boris Johnson je největším kandidátem v boji o křesla po Therese Mayové - v čele Konzervativců a poté i vlády. Ve Velké Británii nyní probíhají televizní debaty s předními kandidáty, Johnson sklidil kritiku za to, že se jich většinou neúčastní. Exministr zahraničí rovněž odmítá odpovídat na otázky týkající se jeho soukromého života. Jeho aférka s mladou milenkou, která stojí i za jeho rozvodem, je známá. Nyní se reportéři pídí po tom, kolik má Johnson dětí. S druhou manželkou má 4 děti, páté by měl mít s jednou ze svých milenek, uvedl deník Daily Mail.

Johnson ve středu 19. června oslaví své 55. narozeniny, za sebou má dvě neúspěšná manželství, štěstí zřejmě vyzkouší i na potřetí se svou současnou milenkou Carrie Symondsovou (31), se kterou se seznámil, když působila jako komunikační šéfka konzervativců. Jejich aférka vedla k Johnsonově druhému rozvodu s právničkou Marinou Wheelerovou. Pár spolu má 4 děti, dvě dcery Laru a Cassiu a dva syny Mila a Theodora. Obzvláště Lara nemůže otci nevěru odpustit.

Záletník Johnson měl několik románků

Johnson během svého manželství Wheelerovou několikrát podvedl. V roce 2004 udržoval vztah s Petronellou Wyattovou, kterou dokonce nutil jít na potrat. Když se o celé aféře dozvěděl tehdejší lídr Konzervativní strany, zbavil ho funkce stínového ministra kultury. O pár let později mu v roce 2009 další milenka Helen Macintyreová porodila nemanželskou dceru a právě ona se nyní ocitla v hledáčku tisku.

Spojenci politika brání: Má právo na soukromí

Politikovi fanoušci upozornili, že Johnson má „plné právo“ bránit své soukromí. Otázky mířící na jeho osobní život dostávají i Johnsonovi spojenci, které zpovídali oblíbení britští moderátoři Emma Barnettová z BBC a Piers Morgan z ITV. Zajímalo je, proč se Johnson na rozdíl od dalších konzervativců, kteří chtějí vystřídat Mayovou, neúčastní debat, i proč odmítá odpovídat na otázky ohledně jeho nemanželské dcery.

Exministr zahraničí Boris Johnson s matkou Charlotte a dcerou Larou. Archivní snímek z roku 2014. Exministr zahraničí Boris Johnson s matkou Charlotte a dcerou Larou. Archivní snímek z roku 2014. | Profimedia.cz

Barnettová a Morgan jsou toho názoru, že Britové mají právo vědět, kolik dětí jejich možný budoucí premiér má. První informace o Johnsonově nemanželské dceři se objevily v roce 2013, když odvolací soud rozhodl, že veřejnost má právo o ní vědět. Politik se soudil o to, aby tento fakt zůstal utajen.

„Nehodlám s vámi diskutovat o soukromí jednoho ze svých kolegů. Jejich osobní životy nedrbu,“ řekl Morganovi během rozhovoru Johnsonův zastánce, ministr pro brexit James Cleverly. „To je moje konečná odpověď, je to jeho osobní věc,“ Cleverly nepodlehl nátlaku moderátora. „Borisův soukromý a rodinný život mě nezajímá. Konverzace o tom, kolik má dětí, spolu nevedeme,“ odpálkoval Barnetovou další spojenec exministra Johnny Mercer. Podle Mercera je Johnson v právu, když odmítá na podobné otázky odpovídat.

Další adepti se proti Johnsonovi spikli?

Johnsonovi protikandidáti, ministři zahraničí Jeremy Hunt, pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart, životního prostředí Michael Gove, vnitra Sajid Javid a také ještě exministr pro brexit Dominic Raab, se v neděli sešli u televizní debaty, která podle politologů nepřinesla nic nového. Konzervativci se semkli proti svému největšímu soupeři, využili Johnsonovy nepřítomnosti a doplňovali se v útocích proti němu, uvedli komentátoři.

Stewart se šikovně vyhnul otázce, kolik má Johnson dětí, což zajímalo i moderátory stanice Channel 4. „Nevím, myslím ale, že základní otázka je, jaký je jeho plán pro Británii? Hodlá dotáhnout brexit do konce?“ uvedl Stewart, on i další adepti během debaty zpochybnili Johnsonovy sliby ohledně odchodu Británie z Evropské unie.

Johnson vyhrál i druhé kolo, Raab vyřazen

Šestice se dnes utkala v dalším hlasování o budoucím vůdci Konzervativní strany, přičemž hranice pro postup činila 32 hlasů konzervativních poslanců. Sítem druhého kola neprošel Raab, ostatní ve snaze porazit favorita Johnsona pokračují. Následující kola jsou stanovena na středu a čtvrtek. Další hlasování pak budou pokračovat, dokud nezbudou dva uchazeči. Z nich pak vybere členská základna nového lídra, který se zároveň ujme premiérského křesla. Vítěz má být znám v týdnu od 22. července.

Více o volbě nového předsedy konzervativců čtěte ZDE

Zobrazit celou diskusi