Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děs z tvrdého brexitu i chaosu v letectví: „Bojím se nechat v Londýně rodinu“

Autor: tva - 
16. září 2019
16:25

Nedostatek potravin, léků a benzinu. Občanské nepokoje a blokády na silnicích. Zpoždění na hranicích. To vše jsou potenciální následky brexitu bez dohody, který Britům reálně hrozí. A důvod k obavám nemají jen obyvatelé Británie. Vidina rizikového odchodu z Evropské unie oprávněně děsí všechny, kteří jen trochu cestují.

Americké televizi CNN se svěřil například Stephen Pickett (47), obchodní manažer z Toronta. Kvůli brexitu musel posunout svou návštěvu Británie z listopadu na říjen. A jak to navíc vypadá, bude se muset vzdát i své představy o tom, že by se do Vánoc chtěl přestěhovat do Londýna.

Riziko toho, že se mi něco stane a já nebudu v tom nastalém chaosu vůbec tušit, na co mám právo, je příliš vysoké. Něco takového se mi podstupovat opravdu nechce,“ řekl Pickett. Velká Británie má opustit Evropskou unii 31. října.

Komplikace hlavně pro leteckou dopravu

Obavy tak nejsou namístě jen u Britů, ale i u ostatních Evropanů a obyvatel dalších částí světa. Ve všech případech by brexit bez dohody způsobil velké problémy zejména letecké dopravě. Vyplývá to z pětistránkového dokumentu s názvem Operation Yellowhammer (Operace Strnad), který údajně popisuje nejpesimističtější „opodstatněné“ předpoklady úřadů v případě tvrdého brexitu.

„Chtěli jsme s manželkou v listopadu navštívit Londýn a vybrat si, kde budeme bydlet. Do konce roku bychom se pak přestěhovali. Brexit to ale celé změnil. Teď naopak řešíme, jestli nebude snadnější, aby se Elizabeth nastěhovala ke mně do Kanady,“ pokračuje ve svém vyprávění Stephen Pickett.

„Zároveň se ale za současné situace bojí nechávat celou rodinu v Británii. Její rodiče se obávají nedostatku léků. Nikdo tak nepořádně nevíme, jak to bude,“ dodal.

Zobrazit celou diskusi