Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Černý scénář tvrdého brexitu: Drahá elektřina, málo léků nebo nepokoje v Severním Irsku

Autor: ČTK - 
11. září 2019
22:50

Výrazné zdražení elektřiny, problémy s dodávkami léků a některých čerstvých potravin, značné komplikace v dopravě přes Lamanšský průliv či nepokoje v Severním Irsku. Takové dopady by mohli pocítit Britové při brexitu bez dohody. Uvádí to analýza, kterou ve středu večer zveřejnila britská vláda. Pětistránkový dokument s datem 2. srpna 2019 údajně popisuje nejpesimističtější „opodstatněné“ předpoklady úřadů.

Materiál byl vypracován v rámci Operation Yellowhammer (Operace strnad), což je označení pro přípravy vlády na variantu odchodu z Evropské unie bez „rozvodové“ dohody.

Dolní komora britského parlamentu v pondělí přijala usnesení, jehož cílem bylo donutit kabinet ke zveřejnění všech aktuálních dokumentů souvisejících se zmíněnou operací. Stanovila při tom lhůtu do středečního večera, vláda ovšem publikovala jedinou analýzu, která se zabývá nejhoršími možnými dopady brexitu bez dohody.

Analýza v zásadě potvrzuje zprávy britských médií z uplynulých týdnů a měsíců. Píše se v ní například, že hned první den po odchodu z EU bez dohody by mohl přinést 40- až 60procentní pokles v objemu kamionů proudících přes Lamanšský průliv. Kvůli nově prováděným hraničním kontrolám by Brity mohlo potkat zdržení i v osobní dopravě.

Málo má být i čerstvých potravin

Zpráva uvádí, že k nedostatku jídla jako takového by za brexitu bez dohody nedošlo, některých druhů čerstvých potravin by ale bylo v britských obchodech méně.

Nedostatek hrozí v případě léků, neboť ty do Británie ve velkém proudí skrze přístav v Doveru. Analýza také předpovídá pravděpodobné výrazné zdražení elektřiny, přičemž „jakýkoli nárůst cen potravin a paliva“ by se prý „neúměrně“ dotkl obyvatel s nižšími příjmy.

„Napříč Spojeným královstvím dojde k protestům a kontraprotestům, které mohou pohltit značný objem policejních prostředků. Také může narůst veřejný nepořádek a napětí v komunitách,“ uvádí dále vládní dokument. Očekávané komplikace v hospodářství Severního Irska pak „pravděpodobně vyústí v protesty a blokády na silnicích“.

Dokument už dříve unikl do médií

Obsah materiálů vypracovaných v rámci Operation Yellowhammer už kolem poloviny srpna zveřejnil list The Sunday Times. Podle autorky článku Rosamund Urwinové tehdy redakce vycházela ze stejného dokumentu, jako je ten, který ve středu zveřejnila vláda. Údajně se změnil pouze jeho nadpis: zatímco nyní je analýza označená jako nejčernější scénář, tehdy byla nadepsaná jakožto varianta „základní“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

danyka ( 12. září 2019 02:38 )

Proč ti novináři nás neustále každý den něčím straší?

agfor ( 12. září 2019 02:00 )

Terezka ukázala, že po dobrém to nejde. Tak snad se to Britům konečně povede na tvrdo. Můžeme jen tiše závidět.

Zobrazit celou diskusi