Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezident a bývalý komik Zelenskyj ovládl volby. Babiš i Petříček doufají v reformy

Aktualizováno -
22. července 2019
09:45
Autor: ČTK - 
21. července 2019
19:53

Strana ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha národa má šanci dosáhnout většiny v nově zvoleném parlamentu. Odhadují to dnes ukrajinská média na základě dílčích výsledků nedělního hlasování. Vítězství otevře prostor dalším reformám, věří český premiér Andrej Babiš (ANO). Také český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) věří v to, že nová ukrajinská vláda bude pokračovat na cestě reforem.

Obyvatelé Ukrajiny dali podle Babiše silný mandát straně prezidenta Zelenského k tomu, aby vedla zemi v těžkých časech. „Výzev je mnoho, ale věřím, že volební úspěch otevře prostor dalším reformám a ještě aktivnější spolupráci s Českou republikou,“ uvedl český premiér na twitteru.

K vítězství blahopřál straně Sluha národa i šéf české diplomacie Petříček. Doufá v to, že nová ukrajinská vláda bude pokračovat v cestě reforem s ještě větším úsilím. „Udržení reformního kurzu přispěje ke stabilitě Ukrajiny a celého regionu,“ napsal Petříček na sociální síti.

Sluha národů ovládl volby

Strana Sluha národa ukrajinského prezidenta Zelenského podle průzkumů mezi voliči získala v nedělních předčasných parlamentních volbách v zemi 42,7 procenta hlasů v obvodech, kde se hlasovalo podle stranických seznamů. Odhady výsledků ve zbylé polovině obvodů, kde se hlasovalo většinově, nejsou k dispozici. Podle jiného průzkumu má Sluha národa 43,9 procenta.

Na druhém místě by podle anket měla být proruská Opoziční platforma s 12,9 procenta hlasů. Do jednokomorové sněmovny se mají ještě dostat Evropská solidarita exprezidenta Petra Porošenka (8,8 procenta), Vlast expremiérky Julije Tymošenkové (8,5) a Hlas rockera Svjatoslava Vakarčuka (6,5). Žádná jiná strana podle průzkumů potřebnou pětiprocentní hranici nepřekonala. Přesnější výsledky voleb by měly být oznámeny kolem 23:00 SELČ.

Prezident Zelenskyj poděkoval voličům za důvěru. V prvním projevu po skončení voleb řekl, že prioritou jeho strany v novém parlamentu bude ukončení konfliktu na východě země, návrat ukrajinských zajatců a boj s korupcí. „Není to jen velká důvěra, je to velká odpovědnost pro mne osobně i pro celý náš tým,“ řekl Zelenskyj a dodal, že „Ukrajince nezradí“.

Za svého hlavního spojence v příštím parlamentu a budoucího koaličního partnera označil prezident stranu Hlas, v jejímž čele stojí prozápadní liberál Vakarčuk.

V dosavadním parlamentu, zvoleném po vyhnání proruského prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014, zasedali většinou lidé vynesení revoluční převratovou vlnou. Jejich mandát je ale podle povolebního průzkumu u konce, v parlamentu zasednou z velké části noví lidé bez větších politických zkušeností.

Parlament se na Ukrajině volí na pět let. Má 450 křesel, z nichž 26 zůstává kvůli krymské anexi a donbaské válce volných. Podle stranických seznamů bylo zvoleno 225 poslanců, ve většinovém systému 199. O mandáty se ucházela zhruba šedesátka stran, v obvodech s většinovým systémem pak kolem 3000 kandidátů.

„Je pravděpodobné, že formace Sluha národa dokáže vytvořit v novém parlamentu většinu, tvořenou jednou stranou, aniž by využila nezávislých poslanců. Bude to poprvé v dějinách nezávislé Ukrajiny,“ napsala agentura Interfax-Ukrajina. Prezidentova strana může podle ní počítat s vítězstvím ve 115 až 120 jednomandátových okruzích, kde se poslanci volí většinově, a se 121 poslanci ze stranické kandidátky, čímž získá více než 226 z celkem 450 mandátů.

Taurus70 ( 21. července 2019 21:55 )

Zidovsky Sluha naroda to je velmi vtipne😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi