Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajinci vyrazili k urnám: Předčasné volby dávají nejvíc šancí nováčkům

Autor: peb, ČTK - 
21. července 2019
10:41

Na Ukrajině začaly ráno předčasné parlamentní volby. Podle průzkumů je v nich velkým favoritem strana Sluha národa nového prezidenta Volodymyra Zelenského, který k prosazení svých zamýšlených změn v zemi potřebuje silný mandát, což znamená nové složení zákonodárného sboru. První odhady výsledků se očekávají záhy po uzavření volebních místností v 19:00 SELČ.

Předvolební průzkumy ukázaly, že kolem 50 procent Ukrajinců, kteří jsou odhodláni jít hlasovat, podpoří stranu zatím politicky nezkušeného prezidenta. Vzhledem ke složitému volebnímu systému to však automaticky neznamená, že Sluha národa v zákonodárném sboru, Nejvyšší radě, získá většinu.

Na základě stranických kandidátek bude zvoleno jen 225 poslanců, zatímco o zbylých 225 se má rozhodnout v jednomandátových volebních okruzích. Volit se jich ale bude jen 199, protože ve dvou povstaleckých oblastech, doněcké a luhanské, které jsou mimo kontrolu ukrajinských úřadů, se nehlasuje.

Porazil Porošenka, zvítězit chce i v Nejvyšší radě

Zelenskyj v květnu ve volbě hlavy státu porazil svého předchůdce Petra Porošenka. Nyní potřebuje získat podporu i v Nejvyšší radě, v níž doposud seděli převážně stoupenci dosavadního vedení země. Proto se rozhodl co nejdříve uspořádat parlamentní volby, které by se v řádném termínu měly konat až za tři měsíce.

Vedle strany Zelenského by se měla do parlamentu jasně dostat ještě proruská Opoziční platforma, které sondáže přisuzovaly deset až 15 procent hlasů. Své poslance by měly mít i Evropská solidarita exprezidenta Petra Porošenka, strana Hlas populárního rockera Svjatoslava Vakarčuka a politická formace Vlast expremiérky Julije Tymošenkové.

Evka4 ( 21. července 2019 14:14 )

Porošenko, Tymošenková ... jak se ty profláklý svi*ně snaží udržet u koryt.Horší, jak klíšťata

Taurus70 ( 21. července 2019 11:13 )

Hlavne at uz nelezou sem a zustanou v tom jejich demokratickem raji

Zobrazit celou diskusi