Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Devastující, hrůzné, děsivé“. Teror na Srí Lance otřásl i papežem, Zeman kondoluje

Aktualizováno -
21. dubna 2019
13:20
Autor: ČTK - 
21. dubna 2019
11:51

 Exploze v několika kostelech a hotelech na Srí Lance, které si dnes vyžádaly přes 180 mrtvých, včetně 35 cizinců, vyvolaly odsuzující reakce a projevy účasti řady světových politiků. Jsou mezi nimi například předseda Evropské unie Jean-Claude Juncker nebo britská premiérka Theresa Mayová. Rodinám a blízkým obětí vyjadřují na twitteru upřímnou soustrast, prezident Miloš Zeman jim kondoloval v dopise svému srílanskému protějšku. Česko je připraveno pomoci, uvedl místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD). Útoky odsoudil i papež František. Na Svatopetrském náměstí v přísně střeženém Vatikánu přednesl před shromážděnými desítkami tisíc věřících tradiční poselství Městu a světu (Urbi et orbi).

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil zprávy o útocích za neuvěřitelné. Podobně jako další politici poukázal na twitteru na to, že se odehrály během křesťanských svátků. „Šílené a naprosto neakceptovatelné! I když jen na dálku, upřímnou soustrast všem, kteří přišli o někoho blízkého,“ uvedl.

Zeman v kondolenčním dopisu prezidentovi Maithripalovi Sirisenovi vyjádřil opovržení nad strůjci útoků. „Tyto činy jsou o to odpornější, že cíleně a zákeřně mířily proti těm, kteří si dnes připomínají nový začátek symbolizovaný v zmrtvýchvstání Ježíše Krista,“ napsal. „Dovolte mi, abych jménem svým i jménem českého národa Vašim prostřednictvím předal nejhlubší kondolenci především rodinám a blízkým obětí,“ uvedl v dopisu, jehož text zveřejnil na facebooku Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Hrůza a smutek, zní z Evropy

„Byla to hrůza a smutek, když jsem slyšel, že bombové útoky na Srí Lance stály životy tolika lidí,“ napsal na twitteru Juncker. Projevil zároveň účast rodinám obětí, které „se sešly k mírumilovným modlitbám nebo přijely navštívit tuto krásnou zemi“. Dal také najevo připravenost poskytnout pomoc.

Za „opravdu děsivé“ označila „akty násilí“ proti kostelům a hotelům na Srí Lance Theresa Mayová. „Musíme stát při sobě, abychom zajistili, že nikdo nebude muset vyznávat svou víru ve strachu,“ zdůraznila a vyjádřila rodinám obětí hlubokou účast.

„Ostře odsuzuji hrůzné výbuchy na Srí Lance. V našem regionu není místa pro takové barbarství. Indie je solidární s lidem Srí Lanky. V duchu jsem s rodinami pozůstalých a modlím se za zraněné,“ napsal na twitteru indický premiér Naréndra Módí.

„Indie odsuzuje teroristické útoky na Srí Lance a posílá kondolence lidu a vládě této země. Takovéto nesmyslné násilí namířené proti nevinným lidem nemá místo v civilizované společnosti. Jsme se Srí Lankou zcela solidární,“ přidal se na sociální síti prezident Rám Náth Kóvind.

„Devastující a hrůzné“ teroristické útoky na nevinné lidi ve srílanských kostelech a hotelech odsoudil na twitteru i předseda australské vlády Scott Morrison. Zároveň zveřejnil telefonní číslo, na kterém se mohou australští občané ptát na své blízké, kteří jsou na Srí Lance.

„Hluboce otřesen a zarmoucen“ je „hrůznými útoky“ šéf britské diplomacie Jeremy Hunt. „Útočit na lidi, kteří se sešli k modlitbám o Velikonoční neděli je obzvláště zločinné,“ uvedl ministr.

Zděšení a ostré odsouzení dal najevo v souvislosti s masakrem na Srí Lance i německý ministr zahraničí Heiko Maas. „Zprávy ze Srí Lanky jsou šokující,“ napsal na twitteru. „Velikonoce jsou svátkem lásky, jež nás učí: nenávist z naší strany nikdy nemůže být řešením,“ dodal.

Papež se modlí za zraněné a pozůstalé

„Se smutkem jsem přijal zprávu o těžkých útocích, které dnes, v den velikonoční, přinesly zármutek a bolest v několika kostelech a na dalších místech setkání na Srí Lance,“ řekl v poselství Městu a světu papež František.

„Chci vyjádřit svou láskyplnou blízkost křesťanské komunitě zasažené ve chvíli, kdy se sešla k modlitbám, a všem obětem tohoto krutého násilí,“ pronesl dále František. „Svěřuji Pánu ty, kteří tragicky zesnuli, a modlím se za zraněné a za všechny, kteří kvůli této dramatické události trpí,“ dodal.

Video  Série výbuchů na Srí Lance. Šest explozí znělo kostely a hotely  - twitter.com
Video se připravuje ...

prycsnima ( 21. dubna 2019 19:24 )

A kdy bude ten váš papež líbat zase útočníkům nohy ?

Zobrazit celou diskusi