Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Paříži se znovu protestuje. Ke „žlutým vestám“ se připojily nahotinky

Aktualizováno -
15. prosince 2018
16:06
Autor: ČTK - 
15. prosince 2018
07:55

V Paříži se dnes k protivládním protestům sešlo zhruba 3000 členů hnutí takzvaných žlutých vest, tedy mnohem méně než v uplynulých týdnech. Ve francouzské metropoli, kde na pořádek dohlíží asi 8000 členů bezpečnostních složek, je klid a žádné větší incidenty nejsou hlášeny. Preventivně bylo uzavřeno 40 ze zhruba 300 stanic metra. Deník Le Figaro uvedl, že policie dosud zadržela 85 lidí a 46 z nich poslala do vazby. Dnešek je již pátou sobotou protestů v řadě.

Policie podle tisku sice zablokovala přístup ke státním institucím, jako je sídlo prezidenta nebo premiéra, ale Eiffelova věž a muzea uzavřená při protestech minulou sobotu jsou normálně v provozu. K předvánočním nákupům zůstávají otevřené také velké obchodní domy.

Hlavní demonstrace se konají na třídě Champs-Élysées, odkud jsou hlášeny ojedinělé střety, při nichž policie použila slzný plyn. Dalšími shromaždišti jsou náměstí před budovou pařížské Opery a Haussmannův bulvár. Na přibližně 200 místech po celé Francii se konají také silniční blokády. Celkem se v zemi protestů účastní podle tisku asi 20.000 lidí.

Někteří demonstranti se dali slyšet, že jsou nízkou účastí zklamáni. „Jestli to tak půjde dál, (prezident Emmanuel) Macron si večer otevře šampaňské a řekne: a je to, vítězím,“ uvedl podle serveru France Info jeden z účastníků protestu.

Na třídě Champs-Élysées se dnes během mrazivého dopoledne objevilo také několik polonahých aktivistek s tělem natřeným stříbrnou barvou a oblečených v rozhalených červených mikinách s kapucí s trikolorou. Jen potichu stály naproti policistům, napsal Le Figaro. List je označil s ohledem na jejich červené pokrývky hlavy za „Marianny“, francouzský státní symbol.

Účast na demonstracích na Champs-Élysées, svolaných přes sociální sítě, ohlásily předem tisíce lidí. Francouzská vláda ve čtvrtek demonstranty vyzvala k odpovědnosti i s ohledem na úterní střelbu na vánočních trzích ve Štrasburku.

Členové hnutí žlutých vest už několik týdnů protestují proti vládním ekonomickým reformám. Demonstrace a silniční blokády byly původně namířeny proti plánovému růstu cen pohonných hmot, později ale přerostly v protesty proti hospodářské politice vlády obecně i proti Macronovi samému.

V ulicích francouzských měst protestovalo minulou sobotu 136.000 lidí, zhruba stejně jako týden předtím. Rozsáhlá vlna protestů je mnohými považována za největší od nepokojů v roce 1968.

Francouzská média píšou, že silniční blokády, které Francii v různé intenzitě paralyzují už od 17. listopadu, si v pátek večer vyžádaly další nepřímé oběti, kterých je tak dohromady již osm. Nově je jednou z nich spolujezdkyně z auta, které se srazilo s jiným osobním vozem, jenž se otáčel kvůli barikádě na silnici v departementu Aisne v severní Francii. Další smrtelná nehoda se stala v belgické obci na hranici s Francií. Zahynul řidič, jenž se svým autem narazil do kamionu, který zastavila bariéra vztyčená demonstranty na francouzské straně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

snehulak ( 16. prosince 2018 09:01 )

No když jich podle ČT mohlo být na Slovensku 100 000 a na Václaváku 10 000, proč by v Paříži nemohlo být dvěstě? Propaganda ráda nadsazuje.

snehulak ( 16. prosince 2018 08:55 )

Tak ty Pussy se objevily i v Paříži? To je tam určitě poslal jejich šéf Putin a je to jasný důkaz, že chce odstranit Makarona a vládnout i Francii.

4552 ( 15. prosince 2018 18:49 )

kdyby pracovali neměli by čas t. zv. demonstrovat, rozbíjet vše dokola.když vidím co to tam je tak jsem přesvědčená že je to sebranka fetáků, vždyt normální člověk si neobleče červeno pláštěnku a nevyvalí kostnatá nadra.to je tedy doba ...

Taurus70 ( 15. prosince 2018 18:26 )

No zrovna se na to divam opravdu 20000? Nebylo tech lzi uz dost?😈😈😈

illyria ( 15. prosince 2018 17:39 )

De Gaull za tohle všechno může... On totiž přiznal občanstvím všem z bývalých kolonií kdo chtěl... kdyby tam teď nebyli a noví nemakačenkové nepřišli, tak se jim nemusí zdražovat a zvedat daně...

Zobrazit celou diskusi