Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Konspirátoři útočí na Macrona: Útok ve Štrasburku byl plán, jak „umlčet“ žluté vesty

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. prosince 2018
11:11

Konspirátoři a příznivci tzv. žlutých vest přišli s další neuvěřitelnou teorií, ve které viní francouzskou vládu z útoku ve Štrasburku. Vláda podle nich stojí za střelbou, která si vyžádala 3 mrtvé a 12 zraněných a jejíž pachatel Chérif Chekatt stále uniká policii. Konspirátoři uvedli, že tím Francie chtěla odpoutat pozornost od protestů hnutí žlutých vest, informoval deník Daily Mail.

Střelba na vánočních trzích ve francouzském Štrasburku otřásla Evropou, do pátrání po devětadvacetiletém útočníkovi jsou zapojeny stovky policistů, Chekatta se ale zatím nepodařilo dopadnout. Zatímco se Francie vzpamatovává, na internetu začala kolovat nová konspirační teorie.

Podle ní za útokem stojí vláda prezidenta Emmanuela Macrona, byl to prý prostředek, jak odvést pozornost od probíhajících protestů hnutí žlutých vest, jejichž požadavkům musel prezident ustoupit. „Připravili útok, aby se teď mohl Macron obrátit na členy žlutých vest a požádat je, aby kvůli smutku přerušili svoje protesty,“ uvedl na sociálních médiích jeden z konspirátorů.

Kospirátoři: „Bravo, Macrone!“

„Náhoda? Štěstí v neštěstí? Nebo prostá manipulace? Bravo, Macrone,“ připojil se další. „Do týdne se po žlutých vestách slehne zem, uvidíte! Chtěli vyvolat strach, způsobit, aby se lidé báli na ulicích, a teď chtějí, abychom zrušili sobotní protest,“ konspirace během včerejška zahltily sociální sítě.

Konspirátoři se našli i v řadách samotných žlutých vest. „Opravdu si myslíte, že si muž, který plánuje teroristický útok, vybere trh, kam přijde v osm večer a střelí tři lidi? Ne, takový muž by šel doprostřed Champs Élysées a odpálil by se,“ uvedl svém Facebooku člen hnutí Maxime Nicolle.

Politici: Zastavte šíření konspirace!

Zcestné obvinění ve vládě vyvolalo naprosté pobouření. „Nemám slov, naprosto mě to rozzuřilo. Jak tohle vůbec někdo může říct? Útočník zabil tři lidi, další jsou ve vážném stavu, čtyři z nich bojují o život,“ nechal se slyšet náměstek ministra vnitra Laurent Nuñez. Připojili se k němu další politici.

„Naše srdce je naplněno úzkostí a soucitem s oběťmi... Měli bychom se shromáždit a čelit takovému neštěstí, podrobit se doporučení úřadů a usnadnit dopadení vraha,“ sdělil levicový politik Jean-Luc Mélenchon a vyzval lidi, aby přestali šířit konspirace.

Střelec uniká policii

Dál pokračuje pátrání po střelci, k francouzským policistům se připojili jejich němečtí kolegové. Chekatt před tím, než zahájil střelbu, křičel „Alláhu Akbar“, tedy „Bůh je velký“. Pařížský prokurátor Remy Heitz potvrdil, že muž byl ozbrojen nejen střelnou zbraní, ale i nožem. „Terorismus zase udeřil v naší zemi,“ uvedl Heitz.

Prokurátor dodal, že Chekatt má  bohatou kriminální minulost, několikrát byl vězněn, a to také v Německu. Poprvé byl tento člověk odsouzen ve věku 13 let. K výslechu byli předvedeni čtyři jeho nejbližší příbuzní - matka, otec a dva bratři. Jen několik hodin před střelbou se ho policisté pokusili v jeho bydlišti zatknout v rámci vyšetřování ozbrojeného přepadení spáchaného letos v létě, podezřelého už ale nezastihli.

Novinář bojuje o život

Dnes bylo rovněž zveřejněno jméno první oběti, jde o thajského turistu Anuponga Suebsamarna (†45), který byl v Evropě na dovolené se svou ženou. Čtyři lidé v nemocnici bojují o život, je mezi nimi i italský novinář Antonio Megalizzi (28), který do města přijel kvůli jednání Evropského parlamentu. Megalizzi byl zasažen do hlavy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pavel11 ( 14. prosince 2018 12:19 )

Jíchová ty jsi kráva nebeská jako ŠROJDROVÁ tvuj článek holčička umírala žizni a nedostala napít od amerických vojáku tě ředí mezi největší špínu,lhářu,křiváku,špíny.At ti mráz roztrhne prd.l.

Zobrazit celou diskusi