Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vymlácené výlohy, obchody uklízí spoušť. A Macron chystá důležitý proslov k národu

Aktualizováno -
9. prosince 2018
21:49
Autor: ČTK, simao - 
9. prosince 2018
15:16

Nedělní Paříž se probudila do podstatně klidnějšího dne, než byla sobota plná protestů. Ve francouzské metropoli se uklízí a sčítají škody poté, co demonstranti projevovali svou frustraci kvůli rostoucím životním nákladům, hněv vůči prezidentovi Macronovi, ale také sklony k vandalismu.

„Člověk může mít pochopení pro hnutí žlutých vest, ale toto je nepřijatelné... Všechno je rozbité, poničené. Všechny obchody musely zavřít a toto se děje každý týden,“ stěžoval si agentuře Reuters majitel obchodu s nábytkem v centru Paříže. Jeho prodejnu vandalové ušetřili, ale dřevěné desky, jimiž měl zatlučené výlohy, byly celé posprejované.

Dopady i na ekonomiku země

Dnes se ve francouzské metropoli uklízí. Památky, jako je Eiffelova věž nebo Vítězný oblouk, které zůstaly v sobotu z bezpečnostních důvodů zavřené, znovu přivítaly návštěvníky. Obchody, které padly za oběť rabujícím radikálům, sčítají škody a opravují rozbité výlohy.

Protesty žlutých vest v Paříži (8.12.2018) Protesty žlutých vest v Paříži (8.12.2018) | Reuters

Francouzský ministr financí Bruno La Maire dnes řekl, že protesty mají závažný dopad na ekonomiku země a že je kvůli nim třeba počítat ke konci roku s dalším poklesem hospodářského růstu. Protesty totiž nejsou záležitostí týkající se pouze Paříže. Propukly i v řadě dalších francouzských měst napříč celou zemí.

V hlavním městě však byl dnes k vidění jiný dav lidí ve žlutém. Demonstranty, nezřídka používající i zápalné lahve, kameny a tyče nahradili pro dnešek lidé na paddleboardech, kteří se vydali na Seinu - tentokrát však s ohledem na solidaritu s protestujícím davem ve žlutých vestách oblečených přes své plavky a neopreny.

Na Seinu v Paříži vyrazili ve žlutém tentokrát paddleboardisté (9.12.2018) (9.12.2018) Na Seinu v Paříži vyrazili ve žlutém tentokrát paddleboardisté (9.12.2018) (9.12.2018) | Reuters

Macron: Prezident bohatých?

Hnutí žlutých vest vzniklo na protest proti zvyšování daní na pohonné hmoty. Lidé, kteří se k demonstracím přidávají, jsou ale také rozčilení kvůli stagnujícím příjmům a rostoucím životním nákladům. Vláda tento týden od zvyšování daní na benzín a naftu upustila, protestující přesto žádají další ústupky. Někteří z nich Macronovi vytýkají, že nerozumí problémům běžných lidí a nazývají ho „prezidentem bohatých“.

Francouzský prezident se již v pondělí sejde s politiky, odboráři i zaměstnavateli a večer vystoupí s „důležitým“ proslovem k národu.

Trump to schytal za svou poznámku

Elysejský palác totiž dnes oznámil, že se prezident Macron, který se již delší dobu neobjevil na veřejnosti, v pondělí dopoledne setká se zástupci pěti nejdůležitějších odborových organizací, zaměstnavatelů a také s předními politiky. Na schůzku by měli podle listu Le Figaro dorazit mimo jiné předsedové Národního shromáždění a Senátu a také nejméně osm ministrů a premiér Édouard Philippe. V osm hodin večer pak Macron vystoupí v televizi s projevem „k národu“ ve vztahu k protestům žlutých vest.

To americký prezident Donald Trump dal v sobotu protesty do souvislosti s pařížskou klimatickou dohodou z roku 2015. Podle něj je „směšná a extrémně drahá“ a je načase ji zrušit. Šéf francouzské diplomacie Jean-Yves Le Drian mu dnes vzkázal, aby se nepletl do vnitropolitických záležitostí Francie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 10. prosince 2018 07:05 )

No davam tomu tyden a Ct zacne spekulovat ze zlute vesty byly napojene na Kreml a prvni blb ktery se toho chytne bude anonym01😂😂😂😂

kacerus ( 9. prosince 2018 23:55 )

Televizi jsem vyhodil ještě za éry pana Železného. Svoje názory si vytvářím svým selským rozumem, nepotřebuji je dodávat na objednávku. Vy jste u toho nebyl, já také ne. Nervy jistě pracují na obou stranách, drancování je špatná forma protestu, ale je třeba začít otevírat oči ulhaným politikům. Lidi je volí proto, aby sloužili lidem. Ne pro jejich blahobyt. Fandím žlutým vestám.

egyptanka ( 9. prosince 2018 23:47 )

Tentokrát za to může Trump. Já čekala že Putin.

egyptanka ( 9. prosince 2018 23:39 )

Ha ha ha důležitý proslov. Kydy,jen kydy. Rozhodně neodstoupí šašek počmáranej.

penecas ( 9. prosince 2018 23:26 )

Macron je obyčejněj vychcánek

Zobrazit celou diskusi