Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Macron dál ustupuje: Prezident se podvolil žlutým vestám i požadavkům policie

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
21. prosince 2018
17:45

Po více než třináctihodinové bouřlivé debatě dolní komora francouzského parlamentu v noci na pátek schválila balíček sociálních opatření. Prezident Emmanuel Macron je slíbil minulý týden ve snaze zastavit protesty takzvaných žlutých vest, uvedla agentura AFP. Od Nového roku se nebudou například danit odměny za přesčasy a polepšit by si finančně mělo až 70 procent francouzských důchodců. Macron rovněž ustoupil „modrým vestám“, policistům slíbil zvýšení platů.

Francouzská policie se po pěti týdnech, kdy vzdorovala výtržnostem žlutých vest, tento týden připojila k protestům. Policejní odbory po vládě požadovaly vyplacení všech přesčasů, vláda schválila navýšení platů policistů, ty od příštího měsíce stoupnou o tři tisíce.

Policisté během týdne stávkovali, zabarikádovali stanice a blokovali cesty, otevřené zůstaly jen linky tísňového volání. Stěžovali si hlavně na dlouhé neplacené přesčasy, které kvůli protestům museli odsloužit.

Ministr vnitra Christophe Castaner oznámil, že se se zástupci tří hlavních policejních odborů dohodl na postupném navýšení platu policistů, kteří jsou od počátku protestů v polovině listopadu v neustálé pohotovosti. Dohoda je podle Castanera základem pro „zlepšení a modernizaci pracovních podmínek a odměňování policie“

Policisté: Dostali jsme to, co jsme chtěli

Podle ministerstva vnitra by rozdíl na výplatních páskách měli policisté poznat již v lednu příštího roku. Ti, kteří dohlíželi na protesty posledních týdnů, dostanou navíc jednorázovou prémii ve výši sedmi tisíc korun. Vláda hodlá proplatit policistům postupně také přesčasy, které se nasčítaly během posledních let. Podle odborů v současnosti mají policisté nárok na 7,1 miliardy korun.

„Dnes jsme dostali, co jsme chtěli, to, pro co jsme přišli,“ řekl jeden z odborářů Yves Lefebvre. Zda vyjednaná dohoda uspokojí i samotné policisty, není ale jasné. Podle listu Figaro jich řada dál vyzývá k demonstracím a protestní stávce.

Miliardové ústupky žlutým vestám

Po dlouhé debatě hlasovalo pro „naléhavá hospodářská a sociální opatření“ 153 poslanců Národního shromáždění z vládního tábora, proti se postavilo jen devět zákonodárců. Dalších 58 poslanců, hlavně z řad socialistů a republikánů, se hlasování zdrželo. Proti opatřením, která označili za nedostatečná, se postavili komunisté a poslanci Nepodrobené Francie Jeana-Luka Mélenchona. Opozice kritizovala mimo jiné to, že balíček vytváří nové nerovnosti, například mezi různými skupinami důchodců.

Prezident Macron minulý týden v pondělí po více než třech týdnech sociálních nepokojů, kterých se účastnili lidé ve žlutých reflexních vestách, ustoupil od některých plánovaných reformních kroků a slíbil řadu sociálních opatření, která si vyžádají státní výdaje v řádu miliard korun.

Navýšení minimální mzdy

Na základě schváleného zákona nebudou například odměny za přesčasy podléhat zdanění ani žádným sociálním odvodům. Zhruba sedmdesát procent důchodců nebude muset platit zvláštní daň, kterou chce zavést francouzská vláda. Minimální mzda se zvýší v přepočtu o 2500 korun měsíčně.

Ve Francii od 17. listopadu protestují lidé ve žlutých vestách, kteří se svolávají na sociálních sítích. Zpočátku jim vadilo plánované zdražení pohonných hmot, které vláda pod tlakem zrušila. Postupně ovšem lidé dávali na demonstracích najevo celkovou nespokojenost se svou životní situací i s reformní politikou prezidenta Macrona.

Protesty si vyžádaly devět mrtvých

Poté, co Macron minulý týden ohlásil teď schválená opatření, se počet demonstrantů v ulicích na pravidelné sobotní demonstraci výrazně snížil. Některé silnice či podniky ve Francii ale nadále příznivci hnutí žlutých vest blokují. Během protestů zemřelo už devět lidí, hlavně při dopravních nehodách.

„Zaznamenali jsme deváté úmrtí, dnes ráno v Agenu u kruhového objezdu. Byla to žlutá vesta, která protestovala venku, neřídila se ale pravidly bezpečnosti silničního provozu," uvedlministr Castaner. Podle místních úřadů je obětí 61letý muž, kterého srazil nákladní vůz. „Musí to přestat. Devět mrtvých,“ řekl Castaner a vyzval ke klidu během nadcházejících svátků.

Dárek k narozeninám Macrona?

Agentura AFP poznamenala, že se někteří příznivci hnutí žlutých vest svolávají na demonstraci, na které chtějí „oslavit“ dnešní narozeniny prezidenta Macrona. Na Facebooku se objevily také výzvy k pokračování protestů v sobotu. Jaká na nich bude vzhledem k nadcházejícím Vánocům účast, není ale jasné.

 

Zobrazit celou diskusi