Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Macron si nás nekoupí,“ vzkazuje policie. K protestům žlutých vest se přidají i modré?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
20. prosince 2018
07:23

Francouzské policejní odbory pohrozily, že se zapojí do dlouhotrvajících protivládních protestů. Vlna nevole se v zemi šíří už několik týdnů, vyvolalo je plánované zvýšení daně z pohonných hmot. Postupně se ale změnily v protesty proti vládě prezidenta Emmanuela Macrona. Unavení policisté se už přes měsíc potýkají s výtržnostmi, přitom se Macronovy hospodářské reformy negativně dotýkají i jich. Proto se začalo mluvit o tom, že k hnutí tzv. žlutých vest se připojí i modré vesty, uvedl deník Daily Mail.

Macron už minulý týden ustoupil požadavkům žlutých vest, policisty se snaží „uchlácholit“ bonusem ve výši necelých 8 tisíc korun pro všechny strážníky, kteří během protestů zasahovali. Prezidentova nabídka přišla den poté, co dva policejní okrsky oznámily částečnou stávku. Jako důvody uvedly nejen pracovní vypětí kvůli protestům, ale i snižování rozpočtu.

Policie: Macron si nás nemůže koupit

Ministr vnitra Christophe Castaner jednal s představiteli policejních odborů, stále ale není jisté, zda slíbené prémie situaci uklidní. „Nejsme na prodej, Macron si nás nemůže koupit, nějaký bonus situaci rozhodně nevyřeší,“ uvedl Yves Lefebvre, zastupitel policejních odborů. Chystané bonusy by se měly týkat 111 tisíců policistů a vojáků a vládu by měly vyjít na téměř 850 milionů korun.

Vláda však o schválení bonusů bude rozhodovat až během jednání o rozpočtu na rok 2019. Policejní odbory prohlásily, že o žádné prémie nestojí, místo toho by chtěly, aby byly policistům zaplaceny všechny jejich přesčasy. Jedná se o tisíce hodin na osobu. Odbory pohrozily, že spustí vlastní verzi protestů. Francouzský Svaz odborů vzkázal vládě, že by od seškrtání policejního rozpočtu měla upustit.

Kompromisem by bylo zaplacení přesčasů

Svaz zároveň vyzval strážníky, aby i přes probíhající a připravované stávky zůstávali na stanicích už jen z toho důvodu, kdyby došlo k nějaké krizové situaci. Některé policejní odbory se nechaly slyšet, že stačí, když jim vláda vyplatí přesčasy v době protestů. Pokud nebudou splněny jejich požadavky, zablokují po vzoru žlutých vest kruhové objezdy.

„Policie je kvůli nedostatku financí v úzkých a nikoho to nezajímá,“ prohlásil Frederic Lagache ze Svazu odborů. Vysvětlil, že pokud chystané škrty projdou přes parlament, policie přijde o 1,5 miliardy korun.

Ve Francii se protestuje už 5 týdnů

Blokády a demonstrace ve Francii v různé intenzitě paralyzují už od 17. listopadu. K poslednímu projevu protestů došlo včera, kdy členové žlutých vest obsadili mýtné budky, některé i zapálili.

Poškozeny byly i radary. Protestujícím totiž vadí i nové rychlostní limity. Podle webu Radars-auto.com protestující do poloviny minulého týdne poničili na 1600 radarů na měření rychlosti, tedy asi polovinu všech radarů instalovaných ve Francii. Více než 250 jich bylo zničeno zcela. Francouzský stát kvůli tomu údajně přichází o příjmy v řádu desítek milionů eur.

Actimel ( 20. prosince 2018 08:41 )

Ještě není ani začátek roku 2019 a předpovědi se začínají pomalu a jistě plnit! Ono to přijde i sem!!! Bohužel

Taurus70 ( 20. prosince 2018 07:27 )

Je vtipne sledovat nase oficialni media je to jako by se ve Francii nedelo nic podstatneho a pak jim ma nekdo verit😢😢

Zobrazit celou diskusi