Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman pohřeb Bushe (†94) vynechá, kdo zastoupí Česko? Rakev exprezidenta uctil Trump

Aktualizováno -
3. prosince 2018
06:50
Autor: ČTK, ula - 
3. prosince 2018
08:15

Prezident Miloš Zeman ani premiér Andrej Babiš na státní pohřeb bývalého prezidenta USA George Bushe staršího do USA nepoletí. Česko tak bude zastupovat předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), potvrdila jeho mluvčí Barbora Štenglová. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru uvedl, že Vondráček pojede do USA na základě dohody se Zemanem. Rakev s exprezidentem Bushem převezl v pondělí večer prezidentský speciální letou Air Force One v půl desáté večer. Po pietní ceremonii následně rakev přepravili do Kapitolu, památku už uctil prezident Donald Trump s manželkou.

„Posledního rozloučení s Georgem H. W. Bushem v USA se za Českou republiku na základě pověření a vzájemné dohody s prezidentem republiky zúčastní předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radek Vondráček,“ napsal dnes na Twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček

Státní pohřeb ve středu

Jednačtyřicátý americký prezident Bush starší zemřel v pátek večer v Houstonu ve věku 94 let. Státní pohřeb bude mít ve středu ve washingtonské katedrále. Bohoslužby se zúčastní také současný americký prezident Donald Trump. Ve čtvrtek bude Bush uložen do hrobu vedle své ženy Barbary v texaském městě College Station, kde sídlí jeho prezidentská knihovna.

Bushovo tělo dnes nejprve převezla smuteční kolona z houstonského pohřebního ústavu na Ellingtonovo letiště, kde se za přítomnosti exprezidentových potomků včetně jeho syna George mladšího, rovněž někdejšího prezidenta, konala krátká pietní ceremonie. Té se zúčastnila asi stovka pozvaných hostů. Následně čestná stráž naložila rakev na palubu letounu, který poté i s Bushovou rodinou odletěl na Andrewsovu základnu.

Proletěl se i pes Sully

Na poslední Bushovu cestu do Washingtonu poskytl současný šéf Bílého domu Donald Trump své prezidentské letadlo. To, pokud je na palubě úřadující hlava Spojených států, nese volací znak Air Force One. Nynější let byl označen Special Air Mission 41 (Zvláštní letecká mise 41), což odkazuje na fakt, že Bush starší byl 41. americkým prezidentem.

Na palubě letounu byl i Bushův labrador Sully. Ten někdejšímu prezidentovi, který byl poslední roky odkázán na kolečkové křeslo, od letošního roku pomáhal jako asistenční pes. Ve službě bude pokračovat, bude pomáhat zraněným vojákům.

Letadlo se zesnulým exprezidentem na přistávací ploše přivítali nastoupení námořníci a příslušníci letectva. Agentura AP napsala, že námořníci byli povoláni z letadlové lodě USS George H. W. Bush, která nese exprezidentovo jméno

Památku uctil Trump s Melanií

Prezidentský speciál Air Force One dorazil na Andrewsovu leteckou základnu na předměstí Washingtonu v 21:25 SEČ. Po pietní ceremonii převezla smuteční kolona rakev do Kapitolu.

Tam rakev, která byla zahalena do americké vlajky, po schodech k rotundě vynesla čestná stráž. Na místě čekal Bushův syn, rovněž někdejší prezident USA, George W. Bush s manželkou. 

Asi o tři hodiny později na místo přijel současný americký prezident s první dámou. Trump u rakve dlouze zasalutoval a Melania si položila ruku na srdce. Jediným zvukem ve velkém mramorovém sále, kde před Bushem byly vystaveny rakve s pozůstatky 12 amerických prezidentů, byl cvrkot spouští fotoaparátů.

Do hrobky vedle manželky a dcery

Ve středu, kdy je v USA vyhlášen státní smutek, se bude ve washingtonské katedrále konat rozloučení s Bushem.

Poté bude rakev letecky přepravena zpět do Houstonu, kde se ve čtvrtek bude konat další pietní rozloučení. Z Houstonu rakev s Bushovým tělem odvezou do města College Station, kde bude někdejší prezident na pozemku své knihovny pohřben do hrobu po boku své ženy Barbary a dcery Robin.

pifpaf ( 3. prosince 2018 23:51 )

A ty jseš střízlivej?

xiioma ( 3. prosince 2018 17:48 )

A není škoda, že tam Zeman nepojede? Kmoníček by mu třeba vyjednal, že může jít k Trumpovi na záchod.

zkzkz ( 3. prosince 2018 17:36 )

milan1959 ( 3. prosince 2018 17:31 )

Co bereš soudruhu

xiioma ( 3. prosince 2018 17:13 )

Pan prezident má v té době zřejmě důležitější povinnosti. Natáčení pro TV Barrandov. Návštěva ruské ambasády, kde se bude omlouvat za ministra Petříčka a ujišťovat své skutečné spojence o nehynoucí oddanosti.

Zobrazit celou diskusi