Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tragédie v Marseille: Ze sutin zřícených domů vytáhli již osm mrtvých

Autor: ČTK, AKu - 
8. listopadu 2018
19:55

V troskách dvou zchátralých domů, které se v pondělí zřítily v centru jihofrancouzského města Marseille, objevili v pátek záchranáři tělo osmé oběti. Informovala o tom dnes agentura AFP, podle které by mohlo jít o poslední oběť neštěstí.

Ve středu ráno kolem 7:00 SEČ nalezli záchranáři podle Tarabeuxe tělo jednoho muže. Už předtím se v sutinách ve čtvrti Noailles našla těla dvou mužů a dvou žen. V úterý ministr vnitra Christophe Castaner na místě uvedl, že ohledně nalezení nějakých přeživších není příliš optimistický. 

Ve čtvrtek odpoledne našli záchranáři tělo sedmé oběti. Informoval o tom francouzský tisk s odvoláním na místní úřady. Pátracím týmům podle nich komplikuje práci stav sousedních budov, které jsou po pondělním neštěstí nestabilní.

Dům byl roky neobyvatelný a zazděný

Jeden ze zřícených domů byl „uzavřený a zazděný“, informovala marseilleská radnice, která objekt v roce 2008 prohlásila za neobyvatelný a poté ho odkoupila. V sousedním domě bylo obydlených devět z deseti bytů. Částečně se zhroutil i třetí dům, který byl opuštěný a zazděný od léta 2012.

V centru francouzského Marseille se zřítily dvě několikapatrové budovy. Na místě neštěstí je také francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. (6. 11. 2018) V centru francouzského Marseille se zřítily dvě několikapatrové budovy. Na místě neštěstí je také francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. (6. 11. 2018) | reprofoto/twitter

Mezi pohřešovanými osobami byla mimo jiné žena, která si v pondělí nevyzvedla svou dceru ze školy, a další žena, která „nikdy nevychází z bytu“, uvedl předseda regionální rady oblasti Provence-Alpes-Côte d'Azur Renaud Muselier.

Sophie (25) měla štěstí. Přespala u rodičů

Jedna z obyvatelek domu, 25letá studentka Sophie, odešla v neděli večer přespat k rodičům. „Už několik dní dveře několika bytů, včetně toho mého, šly zavřít jen s obtížemi, anebo vůbec. Měla jsem strach, aby se dveře nezablokovaly a neuvěznily mě uvnitř,“ řekla agentuře AFP.

„Neštěstí by mohlo souviset se silnými dešti, které v posledních dnech Marseille sužovaly,“ uvedla radnice, která ze dvou okolních budov evakuovala zhruba 100 lidí a ubytovala je jinde.

Padají domy nejchudších

Zřícení budov už rozpoutalo debatu o kvalitě bydlení pro nejchudší obyvatele Marseille, kde je mnoho domů ve velmi špatném stavu. „Padají domy těch nejchudších, a to není náhoda,“ poznamenal šéf levicové strany Nepodrobená Francie (LFI) Jean-Luc Mélenchon.

„Žiju vedle, díval jsem se na televizi, v tom jsem slyšel velkou ránu, ale žádný výbuch, pak jsem viděl oblak prachu,“ řekl AFP svědek neštěstí Antonio Dias.

Místní úřady vyzvaly obyvatele, aby se ulici vyhnuli, a usnadnili tak práci záchranářům. Na záběrech pomocí Google Street View je vidět budovy ještě před pádem, jedna měla pět pater, druhá šest, napsala agentura AP. Jedna z budov byla ve viditelně špatném stavu, s vytlučenými okny a obrovskými trhlinami ve fasádě.

petr002 ( 7. listopadu 2018 10:57 )

--- Najděte nahé--dívky ve svém okolí zde : Huit.Re/Divky

Zobrazit celou diskusi