Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Francouzi se před volbami bojí útoku. Chytili dva teroristy, povolali armádu

Autor: Mii, ČTK - 
18. dubna 2017
13:47

Francouzská vláda se týden před prvním kolem prezidentských voleb rozhodla mobilizovat tisíce policistů a příslušníků armády. Obává se teroristického útoku, který by mohl při volbách nastat. Den na to zadržela v Marseille dvě osoby, které měly teroristický útok připravovat. Lidé k volebním urnám vyrazí 23. dubna.

Francie zůstává ve stavu ohrožení od teroristického útoku v listopadu 2015, kdy útočníci zavraždili 130 lidí a dalších několik desítek zranili. Stav ohrožení zůstal vyhlášen i po loňských útocích v jihofrancouzském letovisku Nice, kde zemřelo 86 lidí.

Podle ministra vnitra Matthiase Fekla je mobilizováno celkem 50 tisíc strážců zákona. Budou hlídat primárně volební místnosti. Že se země útoků skutečně bojí, potvrdil Fekl deníku Journal du Dimanche. „Teroristickou hrozbu nevylučujeme,“ řekl. Zmínil také, že možnost teroristického útoku je ve Francii permanentní, což podle něj dokazují nedávné útoky v Londýně a Stockholmu.

Podívejte se, co se stalo ve Velké Británii a Švédsku:

Video  Rekonstrukce útoku v Londýně: Takhle terorista zabíjel.  - Reuters, Hudební banka, Assassinator Switch
Video se připravuje ...

Vedle teroristického útoku se také země připravuje na možný střet extremistů, který by volby mohly vyvolat. Deník Le Monde uvádí, že všichni prezidentští kandidáti a jejich týmy byly francouzskými tajnými službami varováni před „specifickým útokem na jejich volební základnu.“

V poslední řadě se země připravuje na útok hackerů, kteří by chtěli volby ovlivnit. Software, kterým se volební výsledky posílají, byl podle Fekla vylepšen.

Útok v Marseille

Jen den poté, co Fekl mobilizaci oznámil, zatkla policie ve městě Marseille dvě osoby podezřelé z přípravy teroristického útoku na prezidentské volby. Informovala o tom televizní stanice BFMTV.

Zásah podle zdrojů televize provedla policie ve spolupráci s tajnou službou DGSI. Stadium přípravy zadržených k útoku bezpečnostní orgány charakterizovaly jako „bezprostředně hrozící“. Zatím není známo, jaký měl být cíl útoku.

Oba muže ve věku 23 a 29 let policie registrovala jako radikalizované osoby. Zatčeni byli v rámci vyšetřování, které bylo zahájeno začátkem minulého týdne v Paříži kvůli podezření z kriminálního a teroristického spolčení a z porušení zákona, který se týká zbraní v souvislosti s teroristickými aktivitami.

Proevropské versus protievropské směřování

Francie má týden před prvním kolem prezidentské volby tři favority, kteří mohou postoupit do rozhodujícího druhého kola. Vedle liberálního a proevropského politika Emmanuela Macrona a nacionalistky a protievropské političky Marine Le Penové nečekaně získává šanci i představitel radikální levice Jean-Luc Mélenchon.

Velká část společnosti se již začala obávat možnosti, že se v rozhodujícím druhém kole utkají nakonec oba odpůrci Evropské unie a zastánci uzavření hranic, tedy Le Penová a Mélenchon.

Podle posledních průzkumů se Macron a Le Penová mohou každý opírat o podporu zhruba 22 procent potenciálních voličů. Nepříliš daleko za nimi se s 20 procenty umístil na třetím místě Mélenchon. Vzhledem k jeho stoupajícím preferencím přitom nelze vyloučit, že nakonec ještě stihne vystřídat někoho ve vedoucím tandemu.

Takhle vypadal loňský teroristický útok v Nice:
Video  Oslavy Dne pádu Bastily se změnily v krvavý teror.  - Reuters
Video se připravuje ...

Pink ( 18. dubna 2017 14:14 )

Nějak se frantíkům nedaří integrovat mezi islámisty.

Zobrazit celou diskusi