Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Byla na pokraji slz. Údajná sexuální oběť Trumpova muže promluvila v senátu. Oči zvlhly i obviněnému

Autor: peb, ČTK, vei - 
27. září 2018
22:35

Pod přísahou a v právním výboru amerického senátu prohlásila Christine Blaseyová Fordová, že kandidát na soudce Nejvyššího soudu Brett Kavanaugh ji jako středoškolák sexuálně napadl. A že byla přesvědčená, že ji znásilní. Fordová prohlášení k senátorům přečetla viditelně pohnutá, hovořila zastřeným hlasem a potlačovala slzy. Po své úvodní výpovědi požádala o kávu, aby se uklidnila. Kandidát na soudce Nejvyššího soudu USA  Kavanaugh veškerá nařčení odmítá - důkazem mají být mimojiné i jeho staré deníky. 

„Nejsem tady, protože bych chtěla. Jsem vystrašená. Jsem tady, protože jsem přesvědčená, že to je moje občanská povinnost, řekla po přísaze Fordová. Řekla také, že si nepamatuje všechny detaily onoho letního dne roku 1982, kdy byla napadena, takže nebude moci odpovědět na všechny otázky.

„Ale podrobnosti z té noci, kvůli které tady jsem, nikdy nezapomenu. Vryly se mi do paměti a čas od času mě pronásledují,“ uvedla Fordová. V pasáži, ve které popisovala samotné napadení, zadržovala pláč.

V ložnici šlo prý až o život, tvrdí údajná oběť

Fordová řekla, že ji Kavanaugh se svým kamarádem Markem Judgem v opilosti zatáhli do ložnice, kde se ji Kavanaugh snažil svléknout. Také jí zakryl rukou ústa, aby ztlumil její křik, až se obávala, že by ji takto mohl neúmyslně zabít.

Judge, který už dříve tvrzení Fordové popřel, podle Fordové občas Kavanaughovi řekl, aby přestal, předtím ho ale v jeho počínání podporoval. Nakonec Judge, který se stejně jako Kavanaugh podle Fordové incidentem dobře bavil, skočil na postel k nim, takže všichni spadli, což Fordové podle jejích slov umožnilo utéct.

Rodičům prý nic neřekla, kvůli tomu, že si dala pivo

Fordová senátorům řekla, že o incidentu před rodiči nemluvila, protože nechtěla, aby se dozvěděli, že byla v 15 letech na večírku, kde si dala jedno pivo. Později se obecně svěřila manželovi a teprve v květnu 2012 během sezení v manželské poradně sdělila veškeré podrobnosti.

„Můj manžel si vzpomíná, že jsem jako útočníka jmenovala Bretta Kavanaugha,“ řekla senátorům Fordová. Dodala, že letos, když byla oznámena Kavanaughova nominace do vrcholné soudní instituce, se obrátila na svého zástupce ve Sněmovně reprezentantů a informovala také list The Washington Post.

Fordová si je jistá, že pachatelem je Kavanaugh

Senátorka Dianne Feinsteinová, která je nejvýše postavenou demokratkou v právním výboru Senátu, se Fordové zeptala, zda si je opravdu jistá, že násilníkem byl Kavanaugh a ne někdo jiný. Fordová řekla, že si je naprosto jistá, že to byl právě Kavanaugh, kdo ji napadl. V případě toho, kdo ji do ložnice zatáhl, si jistá není, což zmínila ve svědecké výpovědi.

Stejnou otázku jí položili i demokratičtí senátoři Patrick Leahy a Dick Durbin, Fordová nicméně trvá na tom, že má o Kavanaughovi jasno. „Jsem si stoprocentně jistá,“ odpověděla.

Pokud jde o následky incidentu, Fordová senátorům řekla, že se s nimi nejvíce potýkala v prvních čtyřech letech, kdy měla problém navázat přátelství, utrpělo také její studium. Řekl také, že trpí úzkostí, příznaky posttraumatické stresové poruchy a klaustrofobií.

Rozčilený Kavanuagh: Nikdy jsem nikoho neznásilnil

Brett Kavanaugh kandidát na soudce Nejvyššího soudu USA před senátory právního výboru také pod přísahou veškerá nařčení Christin Blaseyové Fordové odmítl. Viditelně rozčilený senátorům řekl, že obvinění zničila jeho jméno a ublížila jeho rodině.

„Nebyl jsem na večírku, o kterém Fordová mluví,“ řekl Kavanaugh.

„Nikdy jsem sexuálně nikoho nenapadl. Ani na střední škole, ani na univerzitě, prostě nikdy,“ prohlásil důrazným hlasem Kavanaugh. V některých částech své výpovědi se jen obtížně bránil slzám. Když hovořil o své desetileté dceři Lize, která řekla, že by se za Fordovou všichni měli modlit, se na delší dobu očividně pohnutý Kavanaugh odmlčel.

Kandidát na soudce senátorům také řekl, že si vede od svého mládí deníky. Fordová tvrdí, že se incident odehrál v létě 1982. Kavanaugh usuzuje, že to muselo být o víkendu, neboť přes týden měl on i jeho kamarádi brigády, takže nebyl na večírky čas. Na základě deníku řekl, že ve Washingtonu netrávil většinu letních víkendů.

Patnáctiletá v autě

Poukázal také na rozpory v dalších částech výpovědi Fordové. Řekl, že jako 15letá nemohla na večírek, který byl od jejího domu asi 20 minut jízdy autem, přijet sama vozem. Připomněl, že ona sama neví, jak se na večírek dostala a jak odjela. Poznamenal rovněž, že byla mladší než on a chodila na jinou školu, takže nepatřila k okruhu lidí, se kterými se stýkal.

Kavanaugh však Uznal, že jako mladík se zúčastnil řady večírků a vypil mnoho piva, nikdy se však neopil tak, aby si nepamatoval, co dělal. Rovněž řekl, že nezpochybňuje, že Fordová je obětí sexuálního násilí, odmítl ale, že by byl oním pachatelem právě on.

Ostudný proces 

Schvalovací proces v Senátu, který o jmenování do Nejvyššího soudu USA rozhoduje, označil Kavanaugh za ostudu. Dodal, že rétorika demokratů a reakce proti němu mají za cíl ho „odstřelit“ a zničit jeho rodinu i dobré jméno, které si budoval desítkami let tvrdou prací.

Senátorům Kavanaugh řekl, že se nehodlá kandidatury vzdát a že ho mohou vyřadit v hlasování, nikdy ho však nepřinutí dobrovolně skončit. Prvnímu hlasování by mohl čelit již v pátek. Republikánští senátoři stále předpokládají, že výbor bude rozhodovat o tom, zda Kavanaugha senátnímu plénu doporučí. Doporučení je nezávazné.

Demokratický senátor Dick Durbin Kavanaugha vyzval, aby požádal o pozastavení slyšení a usiloval o vyšetřování ze strany Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Kavanaugh odmítl odpovědět na otázku, zda by vyšetřování FBI uvítal.

jonn ( 27. září 2018 21:15 )

Buď se májí ozat hned nebo držet hubu .

Zobrazit celou diskusi