Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Školačce po znásilnění prořízl krk. „Smrt násilníkovi,“ chce dav odvetu

Autor: ČTK, kal - 
29. června 2018
20:55

Smrt pro pachatele znásilnění dívky (7) požadovaly stovky lidí, kteří už třetí den po sobě demonstrovali v indickém státě Madhjapradéš. Oběť je v kritickém stavu, uvedla agentura AFP. Jde o další z podobných útoků, které přes zpřísnění zákonů opakovaně otřásají indickou společností.

Dav skandující „smrt násilníkovi“ se shromáždil na několika místech jednoho z okresů. V oblasti zůstalo uzavřeno mnoho podniků a škol. Policie muže obvinila, že v úterý dívku odvedl od školy pod záminkou, že ji dopraví domů. Místo toho ji prý ale odvezl na odlehlé místo, kde ji znásilnil a prořízl hrdlo.

Násilí na ženách se v Indii dostalo do popředí pozornosti v roce 2012, kdy v metropoli Dillí zemřela studentka, kterou v jedoucím autobuse brutálně znásilnila skupina mužů. Případ vyvolal v celé zemi protesty týkající se postavení žen a přiměl vládu ke změně zákonů na jejich ochranu.

Přesto počet útoků v zemi výrazně neklesá. V květnu například policie ve státě Džharkhand zatkla 14 lidí, které podezírá, že znásilnili a pak upálili šestnáctiletou dívku.