Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čeští hasiči dorazili do jeskyně s uvězněnými dětmi: První plán záchrany selhal, jaký je nový?

Autor: Zuzana Štíchová - 
7. července 2018
15:20

Dvojice českých hasičů už dorazila k thajskému jeskynnímu komplexu, kde je uvězněno 12 malých fotbalistů společně se svým trenérem. Petr Vodička a David Kareš prozkoumali část jeskyně a navrhli změnu plánu. Místo velkokapacitních čerpadel na jejich doporučení premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odsouhlasili vyslání menších pump, které doprovodí i čtveřice potápěčů. Čeká se už jen na pokyn z thajské strany.

„Na místo dorazili už během dopoledne a už provedli i rekognoskaci terénu. Byli se podívat v jeskyni, jak to na jejím začátku vypadá. Zvažovali jsme čerpadla pro velkoobjemové čerpání, ale poté, co prošli ten začátek a viděli, jak to vypadá, tak bylo jasné, že není možné je nasadit. Terén je velmi členitý, těžko dostupný a není možné tam ta velká a velmi těžká čerpadla dostat,“ popsala Blesk Zprávám mluvčí českých hasičů Nicole Zaoralová.

Dvojice českých hasičů pak navrhla, aby Česko místo původního plánu nabídlo vhodnější tzv. kalová čerpadla, která odčerpají až 800 litrů vody za minutu. „Vody, která je zakalená, špinavá, má v sobě nečistoty - větve, kameny a takové věci. To prošlo schválením,“ informovala mluvčí.

Vojáci jsou připraveni v případě potřeby okamžitě tým evakuovat. Vojáci jsou připraveni v případě potřeby okamžitě tým evakuovat. | ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), pod kterého hasiči spadají, pak na vyslání jiné techniky podle Zaoralové kývli. „Kolem jedné hodiny našeho času pan plukovník Kareš, který je na místě, je v krizovém štábu jménem České republiky nabízel. Jde o zhruba 10 až 15 kusů,“ doplnila s tím, že situace na místě je složitá a neví se, kdy přijdou monzunové deště, které by mohly záchranu dětí a jejich trenéra zkomplikovat.

Dále jsou v pohotovosti také čeští potápěči. Ti by případně vyrazili společně s technikou. „Pokud by letěla čerpadla, tak by s nimi letělo zhruba 10 členů obslužného personálu a čtyři potápěči,“ upřesnila Zaoralová.

Čeští „vyslanci“ v oblasti jeskyně Tcham Luang Nang Non nemají ale přístup k plánu, jak bude záchrana dětí probíhat. Mají za úkol nabídnout nejlepší možnou pomoc a čekat na její případné schválení.

Mladý fotbalový tým ve věku 11 až 16 let je společně s trenérem (25) uvězněn v jeskyni od 23. června, nalezeni byli po 9 dnech. Trasa ven měří přes tři kilometry a hasiči se aktuálně snaží vodu odčerpávat, aby se děti nemusely mnohokrát na cestě ven potopit. Některé jsou podle potápěčů, kteří je navštívili, zesláblé. V jeskyni také klesá hladina kyslíku, z běžných 21 % už je jen na 15 %. 

Záchranáři odčerpávají ze zatopeného jeskynního komplexu vodu, aby byla cesta ven snazší. Záchranáři odčerpávají ze zatopeného jeskynního komplexu vodu, aby byla cesta ven snazší. | ČTK

Thajští záchranáři se zatím nechtějí do evakuace uvězněných dětí pouštět, protože chlapci si ještě neosvojili potápěčské dovednosti. Trénují zatím pohyb ve vodě s maskou a dýchání pod vodní hladinou. Pokud by ale přišly vydatné deště, potápěči by se do akce museli pustit okamžitě.

Záchranářská operace si v pátek vyžádala první oběť, když při zásobovací misi zahynul v podzemí na severu Thajska bývalý příslušník zdejšího námořnictva, který se na operaci podílel jako dobrovolník.

montevideo ( 8. července 2018 08:28 )

No jo, zase se nám trochu nabumbala !

klimap ( 8. července 2018 03:01 )

Ganzanie je ale kráva!

Platenik ( 7. července 2018 23:26 )

 Tam chybí už jen Drahoš...

cotoje ( 7. července 2018 22:31 )

Já hlavně pořád nevím proč lezli do nějaké jeskyně a jak se tam dostali a proč tam byli tak dlouho až stoupla voda???

settt ( 7. července 2018 19:40 )

držím palce ať to vše šťastně dopadne...nad nápady babiše nemá cenu se bavit....je to jen jeho populismus..idi otskej.... patrně si myslí, že v Thajsku jsou neandrtálci a že tam nemají žádná čerpadla...

Zobrazit celou diskusi