Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Valentýnem k vyšší porodnosti. V Thajsku rozdávali vitamíny pro lepší otěhotnění

Autor: base, ČTK - 
14. února 2018
13:45

Thajsko se u příležitosti oslav svátku svatého Valentýna snaží bojovat s klesající porodností, zdravotníci proto ve středu lidem rozdávali vitamíny. Informovala o tom agentura Reuters. Thajská populace rychle stárne a porodnost se podle údajů Světové banky snížila z více než šesti dětí na jednu ženu v roce 1960 na zhruba 1,5 dítěte v roce 2015.

Zdravotníci ve středu v metropoli Bangkoku v šesti lokalitách umístili růžové krabičky, které obsahují pilulky kyseliny listové a železo. K vitamínům přidali také informační letáky, jak dodržovat zdravý životní styl, aby mohla žena otěhotnět.

Kyselina listová se doporučuje užívat ve zvýšeném množství v prvních týdnech těhotenství nebo už tři měsíce před samotným otěhotněním. Napomáhá dělení buněk a podporuje i růst plodu a vývoj nervové soustavy.

Otevřená diskuse o intimních vztazích a sexu byla dříve v Thajsku tabu, v posledních letech se však přístup k těmto tématům změnil. Podle expertů se ale o těhotenství a porodech musí v zemi hovořit více, pokud chce Thajsko svou populaci podpořit. Aby populace rostla, musí přitom na jednu ženu připadat nejméně 2,1 dítěte.

Podle expertů jsou důvody nízké porodnosti v Thajsku různé; od zvýšení nákladů na živobytí až po změnu životního stylu a migraci z venkova do velkých městech. Někteří také tvrdí, že jde o následek úspěšné kampaně v boji proti HIV a AIDS z 90. let, během které se v Thajsku zdarma rozdávaly kondomy.

VIDEO: 8 nejromantičtějších míst v Praze

Video  8 nejromantičtějších míst v Praze  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

mandat ( 14. února 2018 14:43 )

V Thajsku maji deti dost. Chcipaji tam hlady, kvete prostituce,protoze nemaji zadnou jinou obzivu.

Zobrazit celou diskusi