Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bude to v Praze? Trump odtajnil, kde bude historická schůzka s Kimem

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
10. května 2018
17:00

Vrcholná schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa s vůdcem Severní Koreje Kim Čong-unem se uskuteční 12. června v Singapuru. Trump to dnes oznámil na svém twitterovém účtu. V dubnu se v médiích spekulovalo o několika místech, kde by se oba lídři mohli sejít, mimo jiné také o Praze.

„Oba se pokusíme učinit (z té schůzky) výjimečnou chvíli pro světový mír,“ napsal na Twitteru šéf Bílého domu.

O Singapuru jako vybraném místu summitu psal už dříve jihokorejský list Čoson ilbo s odvoláním na diplomatické zdroje blízké Trumpovu bezpečnostnímu poradci Johnu Boltonov. Také jihokorejská tisková agentura Jonhap o víkendu informovala, že favorizovaným místem setkání Trumpa s Kimem je Singapur. 

Mun míří do USA,

Jihokorejský Čoson ilbo rovněž informoval o tom že v průběhu tohoto měsíce na Trumpovo pozvání navštíví jejich prezident Mun Če-in Bílý dům. Ani Soul, ani Washington nenabídl tisku žádné další podrobnosti.

Jako o dalších možných místech historické vrcholné schůzky se v posledních týdnech spekulovalo mimo jiné o demilitarizovaném pásmu mezi oběma Korejemi, o Mongolsku či o Švýcarsku. Objevovaly se také úvahy, že Donalda Trumpa a Kim Čong-una by mohla hostit Praha.

Zobrazit celou diskusi