Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Při pádu vojenského letounu zahynulo 257 lidí: Mezi oběťmi jsou i děti

Autor: ČTK - 
11. dubna 2018
21:02

V severním Alžírsku se ve středu zřítilo vojenské letadlo, podle ministerstva obrany zahynulo 257 lidí, včetně deseti členů posádky. Letoun havaroval ráno krátce po startu z vojenské základny Búfarík, která se nachází asi 35 kilometrů jižně od hlavního města Alžíru. Stroj spadl do pole v neobydlené oblasti. Příčina neštěstí není známa. Alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika vyhlásil kvůli neštěstí třídenní státní smutek.

Alžírský server alg24.net naznačil, že počet mrtvých nemusí být konečný. Napsal, že 257 mrtvých je "bohužel pouze předběžná bilance". Většinu obětí podle oficiálního prohlášení armády tvoří vojáci a jejich rodinní příslušníci.

K tragédii došlo krátce po 8:00 tamního času. Záběry z místa nehody ukazují stále stoupající dým z trosek letounu, na místě zasahuje 50 ambulancí a 10 hasičských jednotek.

Záběry z místa nehody:

 

Záchranáři z trosek vytáhli desítky těl, televize Al-Arabíja s odvoláním na vojenský zdroj uvedla, že nikdo nepřežil. Odhadují, že počet obětí se bude ještě zvyšovat. Cesty kolem letiště byly uzavřeny.

Při pádu vojenského letadla v Alžírsku zemřelo přes 200 lidí. Při pádu vojenského letadla v Alžírsku zemřelo přes 200 lidí. | ČTK

Letoun typu Iljušin Il-76 podle agentury Reuters mířil do Tindúfu na jihu země, kde se nachází mnoho uprchlických táborů, které vznikly v důsledku dlouholetého územního sporu o Západní Saharu. Mezi oběťmi neštěstí je podle alžírské vládní strany Fronta národního osvobození (FLN) 26 členů Fronty Polisario, která s pomocí Alžírska usiluje o nezávislost Západní Sahary.

Tato bývalá španělská kolonie byla v roce 1975 připojena k Maroku. Podle zdroje blízkého Frontě Polisario je mezi mrtvými asi 30 uprchlíků a rovněž i čtyři uprchlické děti. Všichni se vraceli domů poté, co absolvovali lékařské ošetření v alžírské metropoli. Tindúf je domovem desítky tisíc uprchlíků ze Západní Sahary. Na televizních záběrech byl podle Reuters vidět kouř stoupající z místa havárie poblíž silnice a ocas hořícího vraku mezi olivovníky. Na místě zasahovaly desítky hasičů, záchranářů a příslušníků bezpečnostních složek.

Svědci popsali, že zahlédli, jak letadlu začalo při vzletu asi ve výšce 150 metrů hořet jedno křídlo. Následně se letoun začal řítit k zemi, minul dálnici a spadl do pole. "Viděli jsme spálená těla. Je to opravdová tragédie," citovaly místní televize jednoho ze svědků.

Iljušin Il-76 se začal vyrábět v 70. letech minulého století v tehdejším Sovětském svazu jako čtyřmotorový transportní letoun určený především pro potřeby armády. Existuje ve třech desítkách variant, mimo jiné nákladní s minimální nosností třicet tun, nemocniční či hasičské, a leteckými odborníky je považován za spolehlivý stroj.

 

LadyAnn ( 11. dubna 2018 23:56 )

Zajímavé, že zrovna ruské a ještě k tomu vojenské letadlo. Teď, když USA chtějí napadnout Sýrii. Zvláštní shoda okolností.

agfor ( 11. dubna 2018 16:16 )

Tak už se konečně shodli na 257 nebožtících.

agfor ( 11. dubna 2018 12:55 )

To jsou počty. neví ani jestli to bylo 100 nebo 200 lidí, ale to nebyli lidi, to byli jenom vojáci a ztrátovost je přípustná.

sores ( 11. dubna 2018 11:16 )

Co se to teď děje, není týden aby nespadlo letadlo, to je běs a děs. Takhle nikdy letadla nepadaly jako v současnosti!!!!! Člověk aby se už bál i v letadle jako by nestačila silnice.

Zobrazit celou diskusi