Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Místo činu: Hamburk. Výtržníci před schůzkou Trump-Putin zranili 159 policistů

Autor: simao, ČTK - 
7. července 2017
14:50

Protesty v ulicích německého Hamburku nabírají na síle. V průběhu summitu G20, na který se sjeli mocní světa včetně Donalda Trumpa a Vladimira Putina, policie hlásí střety na řadě míst. Ve čtvrti Altona brzy ráno hořely desítky aut, na dalších místech se demonstranti snažili zablokovat cestu delegací do místa jednání G20 a policisté proti nim nasadili vodní děla.  Protestující odpovídají molotovovými koktejly a praky. Už 159 policistů skončilo se zraněním, zatčeno bylo 45 osob. Některé spolkové země už Hamburku přislíbily další policejní posily.

Policie v pátek informovala o jednom těžce zraněném strážci zákona. Na Twitteru zveřejnila také fotografii krvavé rány, kterou jednomu z policistů způsobil střela z praku. Na straně protestujících je také hlášena řada zraněných, jejich přesný počet ale není jasný. 

Čtvrteční výtržnosti, při nichž v některých ulicích severoněmeckého města hořely barikády a byly poničeny výklady,v brzkých ranních hodinách postupně ustávaly. 

Od pátečního rána ale policie hlásí problémy. Ve čtvrti Altona, která leží východně od centra Hamburku, napadli radikálové policejní stanici, v místě hořelo 25 až 30 aut. V dalších částech města se zase demonstranti snažili blokovat ulice a křižovatky, aby narušili průběh summitu, který začal v pátek dopoledne a bude pokračovat do sobotního odpoledne.

Policie svolává posily

Na televizních záběrech byly vidět skupiny lidí, které zahájily blokády vsedě. Po neúspěšných výzvách se pak policie za pomoci vodních děl a těžkooděnců, kteří odváděli a odnášeli jednotlivé protestující, rozhodla ukončit protest zhruba stovky lidí na ulici Schwanenwik, která je blízko místa, kde nocuje americký prezident Donald Trump. 

Kvůli demonstrantům policie svolává posily. Do severoněmeckého města by tak mělo dorazit 240 policistů z Meklenburska-Předního Pomořanska a po dvou stovkách strážců zákona z Bádenska-Württemberska, Bavorska a Šlesvicka-Holštýnska. Hamburk o posily požádal kvůli pokračujícím střetům s demonstranty přesto, že je ve městě už nyní kolem 20 tisíc policistů.

VIDEO: Ohně v ulicích, vymlácené výlohy. Začátek summitu mocných v německém Hamburku provázely střety s policií

Demonstrace s názvem Vítejte v pekle namířená proti vrcholné schůzce zástupců ekonomicky vyspělých zemí se ve čtvrtek v podvečer zvrhla v rozsáhlé střety s policií. Z davu čítajícího několik tisíc lidí létaly lahve, dýmovnice a další předměty, zatímco policie nasadila vodní děla a pepřový sprej. Policie uvedla, že demonstranti napadli její příslušníky, zatímco protestující tvrdí, že střety vyprovokovala policie.

„Policejní stát dělá vše proto, aby nás připravil o naše právo demonstrovat,“ řekl AFP jeden z tisíců přítomných levicových radikálů Georg Ismail.

Přiletěl Putin a poprvé se sejde s Trumpem

Summit zemí G20 v Hamburku začal v pátek dopoledne. Zástupci předních světových ekonomik budou hledat kompromis v otázkách volného obchodu a klimatu.

Hostitelka vrcholné schůzky, německá kancléřka Angela Merkelová, se opakovaně nechala slyšet, že čeká složitá vyjednávání. Důvodem jsou zejména některé odlišné postoje amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Akce se odehrává v přísně střeženém areálu hamburských veletrhů, kde se uskuteční většina rokování. V pátek budou účastníci summitu diskutovat mimo jiné o boji proti terorismu, mezinárodním obchodu nebo udržitelném rozvoji a ochraně klimatu.

Večer státníky čeká koncert v nové budově Labské filharmonie. Na okraji summitu se v pátek odpoledne americký prezident Trump poprvé sejde se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

PETR_50 ( 7. července 2017 15:10 )

Boužel zůstane jen u toho "kéž by".Na to nemá sílu v současné době nikdo, protože není jedn ota!!!

nabuchodonozor ( 7. července 2017 11:17 )

Kéž by tuto hroznou situaci, ve které se ocitl svět, dokázali tito dva rozumní politici vyřešit.

prycsnima ( 7. července 2017 08:55 )

 Proč se Makrela a její Ko koti nesetkají na nějakých ostrovech ?Jak k tomu přijdou lidi co žijí v zóně kde se demonstruje. Už aby ta dederačka taky chcípla!

Zobrazit celou diskusi