Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Číňané a Američani potvrdili dohodu o boji s globálním oteplováním

Autor: ČTK, ula - 
3. září 2016
12:30

Čína a Spojené státy v sobotu oznámily ratifikaci mezinárodní klimatické dohody z Paříže. Informovala o tom agentura Reuters. Generálním tajemník OSN Pan Ki-mun poté oznámil, že do New Yorku svolá světové představitele, aby dokument o ochraně globální klimatu slavnostně přijali.

Základním cílem pařížské dohody je udržet vzestup průměrné globální teploty oproti předindustriálnímu období výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně. Text rovněž vyzývá státy, aby usilovaly o co nejrychlejší globální snížení emisí skleníkových plynů.

Zatímco většina státníků považuje dokument za silný, kritici mu vyčítají třeba to, že nestanoví závazné termíny omezování emisí.
Někteří vědci tvrdí, že slíbené závazky jednotlivých zemí ke zmíněnému teplotnímu cíli nepostačí.

Dva největší producenti oxidu uhličitého

Čína je největším producentem oxidu uhličitého na světě. Druhé místo patří Spojeným státům. Smlouva se stane závaznou, až ji ratifikuje 55 zemí produkujících nejméně 55 procent emisí skleníkových plynů.

Před Čínou a USA dohodu podle agentury Reuters ratifikovalo 23 zemí, jejichž souhrnný podíl na emisích však činí jen zhruba 1,1 procenta.

Skupina G20 je zodpovědná za zhruba 80 procent globálních emisí skleníkových plynů. Na Čínu připadá více než pětina emisí, na Spojené státy téměř 18 procent a na Rusko 7,5 procenta, píše agentura Reuters.

Čínu nedávno potrápily ničivé záplavy:

miro 49 ( 14. listopadu 2016 15:17 )

Som z toho volaaký zmetěný,řekl by Terazky. Na Sibiři, kde žije minimálně lidí,průmysl žádný, emise téměř nulové se zvýšily průměrné teploty o 6-7 stupňů,na Aljašce a severní Kanadě kde je situace obdobná o 3 stupně a v nejprůmyslovější části Evropy a Ameriky ji chceme udržet pod 1,5 stupnů.Ono to asi nebude jen tím prděním krav.

agfor ( 3. září 2016 13:48 )

Konečně i na Amíka a Číňany dopadne kladivo eko teroristů a budou platit a platit a platit . . . jako my Evropané.

Zobrazit celou diskusi