Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soud přiřkl sporné ostrovy Filipínám. Čína rozhodnutí ignoruje

Autor: ČTK - 
12. července 2016
12:11

Čína nemá územní nárok na sporné ostrovy v Jihočínském moři, které představují strategicky důležitou oblast. Podle agentury DPA o tom v úterý rozhodl mezinárodní rozhodčí soud v Haagu. Peking už předem upozornil, že verdikt neuzná.

Podle soudu neexistují žádné důkazy, které by potvrzovaly, že Čína jako jediná historicky měla kontrolu nad spornými vodami Jihočínského moře. Peking tak podle soudu svými územními požadavky narušil práva Filipín, které o arbitráž požádaly.

Oblast, která je bohatá na suroviny a důležitá pro námořní dopravu i rybolov, je dlouho předmětem sporů mezi Pekingem a jeho sousedy. S teritoriálními požadavky Číny mají kromě Filipín problémy i další země regionu – Vietnam, Malajsie, Brunej a Tchaj-wan.

Čína si bude dělat, co chce

Čína rozhodnutí mezinárodního arbitrážního soudu v Haagu nepřijme a neuzná. Podle agentury AFP to v reakci na verdikt uvedla čínská státní média. Filipíny, které stížnost kvůli čínským nárokům podaly, naopak rozhodnutí soudu uvítaly.

Čína v reakci na rozsudek uvedla, že spor o nároky v Jihočínském moři podle ní nespadá pod jurisdikci soudu v Haagu. Už dříve Peking tvrdil, že soud není oprávněn rozhodovat ve sporech o určování hranic.

Arbitráž se konala v rámci dohody OSN o mořském právu (UNCLOS), jejímiž signatáři jsou Čína i Filipíny. Rozhodnutí soudu je závazné, tribunál ale nemá žádné možnosti, jak svůj rozsudek vymoci.

Filipínská vláda rozhodnutí soudu uvítala, podle ní je to milník v mnoha letech územních sporů v Jihočínském moři. Zároveň podle agentury Reuters apelovala na Čínu, aby se v Jihočínském moři chovala zdrženlivě.

Rozhodnutí stálého rozhodčího soudu je sice teoreticky pro Čínu závazné, problémem ovšem je, že je těžko vynutitelné.

tgbg ( 12. července 2016 16:27 )

Hurá,konečně idioti z Číny poznali, že Filipíny ani Vietnam nejsou poslušné ovečky.To bude sranda až zdrogovaná ruská armáda s liliPutinem v čele začne osvobozovat Čínu.

hanka666 ( 12. července 2016 14:02 )

A co mají amíci co rozhodovat o jihočínském moři? Ono se nachází někde u Floridy? At si vezmou pořádný rejžák a udělají si pořádek doma.

nezadat1 ( 12. července 2016 13:09 )

Hurá,konečně idiotii z usa mohou nastolit v Číně demokracii aby se z nich stali poslušné ovečky.To bude sranda až zdrogovaná americká armáda z natem v čele s našim generálem začne obsazovat Čínu.

Zobrazit celou diskusi