Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Desítky tisíc lidí bez práce? Agresivní čínský průmysl může zničit Česko

Autor: David Budai - 
11. července 2016
05:00

Desítky tisíc lidí v Česku mohou už brzy přijít o práci. Půjde o důsledek toho, že Čína získá status tržní ekonomiky. Umožní jí to zaplavit celý evropský trh svými produkty, které vyrábí tamní vládou dotovaný průmysl. Jen v Moravskoslezském kraji, který je nyní zmítán situací kolem OKD, může podle odhadů o práci přijít více než 50 tisíc lidí. Na řešení situace přitom zbývá jen 5 měsíců.

Ocelářství, výroba automobilů a keramiky, papírnictví nebo sklářství. Pracovní místa ve všech těchto oborech jsou reálně v ohrožení. Důvod? V prosinci uplyne lhůta, po kterou platila výjimka, se kterou Čína před 15 lety vstoupila do Světové obchodní organizace (WTO). Podle ní nebyla zatím považována za tržní ekonomiku a na její velmi levné výrobky dovážené do Evropy, a tedy i do Česka, mohly být uvalovány speciální překážky nebo cla, aby neohrozily místní průmysl a firmy.

Pokud však výjimka skončí a nic se neudělá, je možné, že Česko okamžitě zaplaví třeba čínská ocel. „Evropské hutě nejsou oproti Číně dotované státem a jsou zatíženy přísnou regulací v oblasti ekologie a emisí,“ upozorňuje Jan Rafaj, místopředseda představenstva ocelářského gigantu ArcelorMittal Ostrava, který na Ostravsku zaměstnává přes 7 000 lidí. Proti nerovným podmínkám a čínským přebytkům by ani takto velká firma neměla žádnou šanci.

Konec českých oceláren

Levná čínská ocel tak snadno může zcela zničit celé české ocelářství. Jen v Moravskoslezském kraji by o místo mohlo přijít 15 tisíc lidí, kteří pracují v tamních hutích, a vážně ohroženo by bylo dalších 45 tisíc pracovních míst v dodavatelských firmách. Vyplývá to z odhadů Odvětvového svazu hutnictví železa.

„Bude ohroženo až 3,5 milionu evropských pracovních míst a dojde ke snížení evropského HDP o 1 až 2 procenta,“ stojí v dopise, který před časem dostal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) od šéfů severomoravských železáren. Podle nich bude Česko patřit mezi desítku členských států EU s nejhoršími dopady tohoto kroku.

Reálné riziko potvrzují nejen firmy, ale také někteří europoslanci, kteří o problému intenzivně diskutují od května a na svém posledním zasedání schvalovali obchodní strategii EU na další roky. „V tuto chvíli máme efektivní ochranu evropského a českého trhu. Ale pokud bychom Číně dali status tržní ekonomiky, jak si to představuje, hrozí dopad v řadě sektorů,“ řekla Blesk.cz Dita Charanzová (ANO). Podle ní Čína zatím nesplňuje kritéria tržní ekonomiky podle pravidel EU. „Je potřeba najít cestu, jak ochránit náš průmysl,“ dodává.

Zeman: Klid, Čína už tržní je

Obavy nesdílí prezident Miloš Zeman, podle něhož diskutované riziko není tolik reálné a přidělení statusu tržní ekonomiky podporuje. „Čína už nyní fakticky je tržní ekonomikou. Případné udělení statusu by tak bylo jen formálním potvrzením dané reality,“ řekl Blesk.cz prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Na otázku, jaké kroky by měla EU a Česko podniknout, aby se ochránila ohrožená místa, dodal, že je potřeba jednat a nalézt kompromis ve prospěch obou stran.

Jenže na jednání zbývá pouhých 5 měsíců, což není mnoho. Evropská komise zatím nepředložila žádný návrh, jak situaci na úrovni EU řešit. Také česká vláda, která doposud ke spolupráci s Čínou přistupovala velmi otevřeně, se „probudila“ teprve nedávno a uvědomila si rizika spojená s udělením statusu. Jednat by o tom měla příští týden.

Tvrdá opatření proti Číně podporují dokonce i komunisté. „Čína je nestandardní tržní ekonomika a to je faktem. Je státem podporovaná a subvence do jednotlivých odvětví jsou obrovské,“ myslí si europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Podle ní není možné hazardovat s nezaměstnaností. Případný pád českého ocelářství považuje za naprostou katastrofu.

kukuku ( 11. července 2016 11:00 )

Za pár rupií se nechej prodat jako kráva nebo vůl do Indie.

deratizater ( 11. července 2016 10:44 )

Čert vem kouřící ocelárny .Alespoň se nám bude na Ostravsku lépe dýchat.

ivoadler ( 11. července 2016 09:38 )

Je to asi 2 roky, co jsem byl na vlastivědném výletě v Sušici, mj. i v muzeu. Harfeníky, sirky ze Sušice, najdeš všude hned (K. H. Borovský). Samozřejmě, že Solo Sušice už žádný sirky nevyrábí. Pro celý svět je vyrábí Indie. Kdo nevěří, ať se podívá na krabičku od sirek. Indické pracovní síle nemůže nikdo konkurovat. A Evropa, jestli chce konkurovat Číně, bude muset slevit ze svého životního standartu. Žádný administrativní opatření tady nepomůžou. Komunisté se svými naivními představami jsou nakonec vlastenečtí. Státem dotovaný čínský průmysl? Nenechte se vysmát. Čínský podniky si musí tvrdě vydělat. A vydělají. Čína jede! Kdo nevěří, ať se podívá na TV Barrandov. V současné době tam běží asi šest čínských seriálů o Číně. Kupodivu, rozvoji Číny nebrání ani vláda komunistické strany.

ninga ( 11. července 2016 09:19 )

fotrpjotr: USA nemá status tržní ekonomiky??? snad jen v tvých vlhkých snech DDD

ninga ( 11. července 2016 09:17 )

Čína kašle na ekologii a sociální rozměr práce, což jí dává nezanedbatelnou cenovou výhodu. Všechno dirigováno státním kapitalismem v celé jeho ošklivosti.

Zobrazit celou diskusi