Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brexit v Bruselu uvolní kanceláře se sprchou, těší se čeští europoslanci

Autor: David Budai - 
8. července 2016
05:15

Odchod Británie z Evropské unie může mít pikantní dohru v kancelářích Evropského parlamentu v Bruselu. Podle zjištění Blesk.cz už teď někteří čeští europoslanci pošilhávají po luxusnějších úřadovnách, které zatím obývají zástupci Spojeného království. V kancelářích, které část Čechů dostala po rozšíření EU, chybí soukromé sprchy a dokonce i teplá voda na toaletě. Brexit už možná brzy některé vybavenější uvolní a dá se čekat, že se o ně „strhne boj“.

Europoslanec Jiří Maštálka (KSČM) sedí v Bruselu od roku 2004, v posledním volebním období se mu však pracovní prostředí podstatně změnilo. S tím, jak s přistoupením dalších zemí EU narostl počet europoslanců, bylo potřeba část z nich „přesadit“ do kanceláří v jiné budově. Jenže ty nové mají tak trochu háček: jejich majitelé v nich na rozdíl od kolegů ve staré budově nemají soukromou sprchu, toaletu a dokonce ani teplou vodu.

„Nestěžujeme si a určitě to vydržíme. Vadí nám ale ta nerovnost. A to nejen mezi námi poslanci. Myslím, že dnes už je v každé normální práci zavedeno to, aby se lidé mohli umýt a osprchovat,“ řekl Blesk.cz Jiří Maštálka.

Konečná nemůže ani přebalit dítě

Společně se svou stranickou kolegyní Kateřinou Konečnou bojují za to, aby se podmínky zlepšily, ale zatím bez úspěchu. „Dva roky píšeme a nikdo nám není schopen odpovědět, jestli to hodlají změnit,“ zoufá si Konečná a tak trochu už tuší, že se nic nezmění. Jak sama dodává, vše prý odpovídá normám.

Jenže právě Konečné, která se loni na podzim stala maminkou a porodila syna Šimona, to přináší značné komplikace. Kancelář je tak malá, že se jí tam nevejde ani postýlka. „Každý se mi vždycky směje, proč neberu dítě do Bruselu. Jenže jak si ho mám vzít do kanceláře, kde mu nemůžu v teplé vodě ani umýt pusu nebo ho přebalit? Není tam prostor, kde by mohl usnout, postýlka by se tam ani nevešla,“ vysvětluje Konečná a vzpomíná na doby, kdy ještě zasedala v českém parlamentu. Tam každá čerstvá maminka dostala erární postýlku a kancelář blízko jednacího sálu, aby mohla k dítěti rychle odbíhat.

A europoslankyně přidává i další historky ze svého bruselského pracoviště. Vzhledem k tomu, že na celém patře kvůli chybějícím trubkám neteče teplá voda, si nemůže umýt hrníčky po kávě. „Když si do kanceláře pozvete hosty a zapomenete okamžitě opláchnout hrníčky, káva zaschne a v té studené vodě už je neumyjete,“ popisuje s úsměvem Konečná.

Zahradil: Horší jsou štrasburské krcálky

Spolu s europoslanci patřící do evropské frakce GEU-NGL byli do těchto kanceláří přesunuti také jejich kolegové z frakce ECR, tedy třeba Evžen Tošenovský nebo Jan Zahradil (oba za ODS). Těm však sprcha nebo soukromá toaleta tolik nechybí. „Mně vadí daleko víc krcálky ve Štrasburku. Jsme tam natěsnáni i s asistenty na ploše nějakých 4 krát 4 metry užitné plochy,“ zmiňuje Zahradil.

Ti nespokojenější však začali tušit nečekanou příležitost, kterou přináší nedávné referendum o vystoupení Británie z EU. „Brexit je skvělá šance, musíme ty britské kanceláře ukořistit,“ říká napůl v žertu poslanec Maštálka.

Samsarra2017 ( 4. května 2017 15:22 )

Ubohost a žumpa nejen politiky ale ubohost většiny radoby politiku,ve skutečnosti debilu,netahlů a zloděju a samolibejch kretenů ,sebestřednych prasat,primitivů,je v ČR požehnaně a a nejen v ČR vidět denně .Bohužel normalni občan neudela nic ani u voleb a tak se tam všichni třeba sežerte!!!Už aby byla válka lidsky odpade NENAŽRANY!!! Parta arogantnich debilu,naprosto nepotřebnych,parazitujicich na lidske duvěře a blbosti!!!

djsti ( 8. července 2016 16:06 )

Všiváci rozlezlí všude.

cassio ( 8. července 2016 12:20 )

ty vole ti komunisti jsou drzí jak štěnice.

buaft ( 8. července 2016 12:13 )

Děkujeme za projev zhrzeného bolševika, bež si umejt hubu

buaft ( 8. července 2016 12:06 )

Soukromá jesle , to je mateřská.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa