Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Itálii se srazily v plné rychlosti vlaky. Zemřelo 23 lidí, 50 se zranilo

Autor: ČTK - 
12. července 2016
19:30

Při čelní srážce vlaků na jihu Itálie v úterý krátce před polednem zahynulo nejméně 23 lidí a 50 osob bylo zraněno. Oznámily to místní zdroje, původní bilance hovořila o 11 mrtvých, avšak s tím, že jde o předběžné údaje. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že jsou mezi oběťmi také Češi.

Neštěstí se stalo na regionální trati v oblasti Apulie u města Corato, asi 30 kilometrů západně od přístavního města Bari. Linkou podle listu La Repubblica cestuje obvykle mnoho lidí. Každý z vlaků měl čtyři vagony, první dva vozy z obou vlaků byly při srážce zcela zničeny.

"Zatím nemáme zprávy o tom, že by mezi oběťmi nebo zraněnými byli Češi," řekla Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva. Podle ní je česká ambasáda v Římě v kontaktu s místními úřady a policií.

Na místě zasahovalo mnoho sanitek a požárníků. Zraněné dopravovaly do nemocnic i vrtulníky. Z trosek se podařilo zachránit mimo jiné i malé dítě, které vrtulník přepravil do nemocnice. Stav několika zraněných, kteří byli hospitalizováni ve městě Andria, je kritický.

Kusy vagónu létaly vzduchem

Svědci agentuře ANSA popsali, že kusy plechu z prvních dvou vagonů se při srážce rozlétly po okolí.

Příčina nehody není zatím známa. Italský premiér Matteo Renzi již vyjádřil pozůstalým soustrast a slíbil vyšetřit příčiny neštěstí i toho, kdo za něj nese odpovědnost. Přerušil kvůli tomu svou cestu do Milána a vrátil se do Říma. Na místo nehody dorazil italský ministr dopravy Graziano Delrio.

Podle italské televize TgNorba 24, která neuvádí oficiální zdroj, byla příčinou neštěstí lidská chyba. Podle ní jeden z vlaků vyjel na jednokolejnou trať předčasně, neuvádí však který.

Soukromá společnost Ferromtraviaria, jíž oba vlaky patří, uvedla, že příčina nehody se stále vyšetřuje. Tato firma se sídlem v Bari provozuje linky spojující metropoli Apulie s dalšími městy regionu a s letištěm. Trasou denně projede 200 vlaků a přepraví se tisíce lidí. Právě se buduje rozšíření kapacity na dvojkolejnou trať.

Poslední velké železniční neštěstí v Itálii se stalo v červnu 2009, kdy po vykolejení nákladního vlaku v severoitalském městě Viareggio explodovala cisterna se zkapalněným plynem. Neštěstí si vyžádalo 32 obětí a 25 zraněných.

Lucio1 ( 12. července 2016 15:52 )

U nás se srazily vlaky a 7 lehce zraněných., kam pořád kvaltovat..

cestr ( 12. července 2016 13:37 )

Však to článek uvádí.

Zobrazit celou diskusi