Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mrtvých mohlo být víc, sedadla smrti zůstala prázdná, říká svědek z českého autobusu

Autor: simao - 
5. srpna 2017
20:18

Vraceli se do hotelu z výletu, na který je vyvezl řidič Karel S. Čeští turisté při poznávacím zájezdu v Dolomitech zažili pořádné drama, při kterém řidič-hrdina patrně kvůli závadě brzd strhl v serpentinách autobus do protisvahu, aby jej zastavil. V přední části autobusu se předtím objevil i kouř, uvedla ČT. A svědek, který v autobusu seděl, popsal, že bylo velké štěstí, že část lidí na výlet nejela. Zdemolovaná místa přímo za řidičem zůstala prázdná.

„Autobus vyjel ze silnice a zastavil se ve svahu. Náraz řidiče vymrštil ven, ostatní zůstali zaklíněni uvnitř,“ popsal velitel zasahujících hasičů Alberto Borzaga pro TGR Rai Trentino.

Podle dosavadního průběhu vyšetřování to vypadá, že autobusu selhaly brzdy. Jak to na místě nehody vypadalo, popsal v Událostech ČT jeden ze svědků. 

„Když už jsme se trošku probrali z šoku, tak už kolem autobusu stáli lidi, kteří vybíhali z aut a snažili se pomáhat,“ uvedl České televizi. Zmínil i to, že také záchranáři byli na místě velmi rychle, do nějakých pěti minut.

Svědek: Za řidičem to bylo nejhorší

Češi vyjeli do italských Dolomit na poznávací zájezd. V době nehody se vraceli z výletu zpět do hotelu - část lidí však právě na tento výlet nejela a měla jiný program.

Autobus proto nebyl plný. „To bylo velké štěstí. Za panem řidičem, kde to bylo nejhorší, tak tam nesedělo 10 lidí,“ pokračoval svědek z nabouraného autobusu.

Pokud by autobus plný byl, velké riziko by hrozilo turistům na „sedadlech smrti“ v přední části autobusu, která do protisvahu nabourala. Řidič Karel S. se však stal jedinou obětí, cestující, které vezl, utrpěli zlomeniny a tržné rány. Přesto, že nešlo o nehodu ve velké rychlosti, náraz byl dle všeho silný.

Zranění utrpěly dvě desítky osob, podle české velvyslankyně Hany Hubáčkové jich v nemocnici nyní musí zůstat ještě 12. Nehoda se stala u obcí Sarnonico a Ronzone v provincii Trento.

Na vyšetření zamířili všichni turisté. „Všechny nás odvezli - i lehce zraněné - odvezli nás na vyšetření. Sám jsem byl na rentgenu,“ podotkl svědek. Některé z nich přitom měly čekat i výslechy italskými carabinieri.

Sjížděli do obce, hrozila tam nehoda

O tom, že se řidič Karel S. zachoval jako hrdina a zvolil patrně jediné řešení, u něhož mohl zachránit životy dalších lidí, píší i italská média.

„Policie dnes zdůraznila - a média to podtrhují - že řidič, který zemřel, se zachoval skutečně hrdinsky. Jednak proto, že měl před sebou obec Cavareno a mohlo být do celé nehody zapleteno více lidí, a také proto, že reagoval celkem rozumně. Zvolil jediné řešení - poslat autobus do protisvahu a zastavit ho takto,“ shrnula v ČT její spolupracovnice v Itálii Vědunka Lunardi.

Uvedla také další zmínku ze svědectví lidí - o technické závadě na autobusu má vypovídat i to, že se autobus zaplnil v přední části kouřem. 

Máte jakékoli informace o této nehodě?

Napište nám na tip@blesk.cz, nebo volejte na 724 014 586.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání