Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslední slova řidiče hrdiny Karla: Držte se, křičel na cestující

Autor: ljš - 
5. srpna 2017
20:04

Turistům z českého autobusu, který havaroval v severní Itálii, zbýval pouhý kilometr cesty do bezpečí hotelu. V horských serpentinách ale bohužel vozidlu selhaly brzdy. Životy pasažérů v tu chvíli zachránil duchapřítomným manévrem řidič Karel S. (†62), sám ale bohužel zemřel. Svědci popsali poslední děsivé vteřiny před nehodou...

Televize Prima hovořila s ženou, která v havarovaném voze cestovala. "My jsme nejprve v zadní části autobusu cítili, že sebou začíná házet. Po dalším kilometru už ty brzdy vůbec nefungovaly. Tou nejvyšší rychlostí jsme se valili dolů těmi zatáčkami. Úplně nekontrolovatelně. Až potom se podařilo řidiči vjet na tu louku," řekla otřesená turistka, která naštěstí neutrpěla vážnější zranění.

Cestující vyloučili, že by za tragédií stála nevolnost řidiče, která byla podle prvotních informací jednou z vyšetřovacích verzí. V autobuse totiž cítili spáleninu a Karel S. se je navíc snažil varovat. Podle televize křičel, aby se drželi.

To byla jeho poslední slova. Hrdinným manévrem, kterým autobus navedl do protisvahu, zachránil životy svých pasažérů, sám ale bohužel náraz nepřežil. "Ten řidič neměl jinou možnost. Kdyby zajel na jinou stranu, bylo to špatně. Udělal to nejlepší, co mohl," řekl očitý svědek, který v údolí Val di Non, kde k nehodě došlo, bydlí.

Cestující, kteří jsou z hrůzného zážitku stále velmi otřesení, v neděli čeká návrat náhradním vozem do Česka. Mnozí z nich si ale jakoukoli další cestu autobusem nedokáží představit a přesunu se bojí. Zda se tímto způsobem tedy vrátí domů všichni, zatím není jasné.

 

lujzik ( 7. srpna 2017 18:45 )

 Je to tady samej chytrak.podle sebe soudim tebe.kdyby jste ho znali vedelu by jste ze se o autobus neustale staral!!!kdyz se vam rozbje neco na osobaku je to taky vase vina???nic o tom človeku nevite a budete nesmyslne komentovat.jste fakt ubožaci

deep_ass_flsting ( 6. srpna 2017 16:47 )

Bůh ví, jak to bylo. Dnes jezdí s autobusem stejně jako s kamionem kdejaký vemeno.

naidka ( 6. srpna 2017 11:24 )

Pro laika zajímavé postřehy profi-řidičů, asi na tom něco pravdy bude.

bandour ( 6. srpna 2017 10:32 )

bandour ( 6. srpna 2017 10:17 )

nechci soudit, ale vypadá to na jasnou vinu řidiče, přehřátí brzd, nepoužíval retardér a brzdit co nejvíce motorem.Celý život jsem pracoval jako řidič zájezdového autobusu, tuto trasu jsme jezdili ještě s Karosama, která neměla retardér a vše ok.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání