Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ve Španělsku vyhráli volby vládnoucí lidovci. Na většinu ale nedosáhli

Autor: ČTK, kal - 
26. června 2016
23:55

Vládnoucí Lidová strana zvítězila v nedělních parlamentních volbách ve Španělsku. Podle oficiálních předběžných výsledků po sečtení téměř sta procent hlasů získala 137 mandátů v dolní komoře parlamentu, která má 350 křesel. Druzí skončili socialisté s asi 85 poslanci a třetí se umístila radikálně levicová koalice Unidos Podemos se 71 křesly.

Oproti předchozím prosincovým volbám si vládní lidovci polepšili o 14 mandátů, ale ani to jim nestačí na většinu 176 křešel.

Povolební jednání tak budou zřejmě opět složitá, neboť ani s centristickou stranou Cuiadadanos, která po volbách obsadí 32 křesel v dolní komoře, nedají vládní lidovci většinu dohromady.

Právě skutečnost, že se v předchozím půlroce strany nedokázaly dohodnout na povolební koalici, vedla k opakovaným volbám. Španělé šli v neděli opakovaně k volbám poprvé od pádu frankistické diktatury.

Španělé zvolili nový parlament, hlasování opakovali po půlroce. Španělé zvolili nový parlament, hlasování opakovali po půlroce. | EPA

O sestavení španělské vlády může rozhodnout vůle kompromisů

Podle španělských médií může o sestavení budoucí vlády rozhodnout vůle ke kompromisu. Pravici a levici, tedy lidovce a Ciudadanos na jedné a socialisty a Unidos Podemos na druhé straně, rozdělují názory na řešení hospodářských a sociálních problémů.

Podle některých komentátorů by mohla v zemi vládnout koalice Rajoyových lidovců, socialisté a Ciudadanos. Podmínkou jsou ústupky v ekonomické a sociální sféře. Radikální levice Unidos Podemos, která byla podle prvních průzkumů v dnešních volbách druhá, by skončila v opozici.

cestr ( 26. června 2016 23:33 )

I ve Španělsku jsou levičáci na chvostu

Zobrazit celou diskusi