Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Raketový nástup nové strany ztrpčil lidovcům ve Španělsku volební výhru

Autor: ČTK, mb - 
21. prosince 2015
07:50

Parlamentní volby ve Španělsku vyhráli vládnoucí lidovci, většinu poslaneckých mandátů však nemají. Vyplývá to z výsledků po sečtení více než 96 procent hlasů, podle nichž by strana premiéra Mariana Rajoye (60) získala 121 křesel ve 350členné dolní parlamentní komoře. Poprvé v moderní historii Španělska tak nemůže vzniknout jednobarevná většinová vláda. Postaral se o to i nástup nového politického uskupení.

Druzí jsou socialisté se ziskem 92 křesel, výrazný zisk ale zaznamenaly i nové formace Podemos a Ciudadanos, které fakticky ukončily dosavadní systém střídání dvou hlavních stran u moci. Zvláště úspěch Podemos (v překladu Můžeme, pozn. red.) šokoval etablované politické strany. Levicová strana vystupuje proti škrtům ve veřejné sféře a chce vypovědět Lisabonskou smlouvu, existuje přitom teprve od loňského roku.

O složení většinové vlády se může pokusit levice, ačkoli vyjednávání dvou silných formací s menšími uskupeními může být podle analytiků velmi složité. Socialisté spolu s protestním hnutím Podemos, které získalo 69 křesel, by podle průběžných výsledků spolu s postkomunistickou Sjednocenou levicí a dalšími regionálními uskupeními mohli dát parlamentní většinu dohromady.

Španělský konzervativní premiér Mariano Rajoy oznámil, že se po nedělním vítězství jeho strany v parlamentních volbách pokusí sestavit novou vládu. Ztratil dosavadní parlamentní většinu, ale věří, že lze i tak vytvořit stabilní vládu.

Šéf opozičních socialistů, kteří skončili na druhém místě a s ostatními levicovými formacemi by měli naději na zisk většiny, uznal, že jako první by se o sestavení nového kabinetu měl pokusit Rajoy. Komentáře označují povolební situaci za velmi složitou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 21. prosince 2015 11:21 )

Španělé konečně skládají politickou maturitu. Pravičácké jednou my, jednou vy, po kterém volají naše pravicové strany, musí jednou skončit.

Zobrazit celou diskusi