Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

K Ficovi se naklonila další strana. Slovenský premiér má novou vládu na dosah

Autor: ČTK, tmp - 
13. března 2016
17:50

Slovenským sociálním demokratům (Směr-SD) premiéra Roberta Fica stoupla šance na sestavení vlády po nedávných parlamentních volbách. Už dvě strany pravého středu změnily svůj dřívější odmítavý postoj k povolebním jednáním se Směrem-SD.

Po sobotním rozhodnutí strany Most-Híd, že je připravena vyjednávat s Ficovou stranou o vytvoření kabinetu, se v neděli stejně rozhodla nová strana Síť. Obě strany otočily poté, co padla možnost vzniku pravicové vlády.

Již dříve začala se Směrem-SD, jehož předseda Fico jako první dostal pověření hlavy státu k sestavení nového kabinetu, jednat Slovenská národní strana (SNS).

Směr-SD, SNS, Most-Híd a Síť obsadí ve 150členné sněmovně 85 křesel. „Předsednictvo Sítě se usneslo, že v případě, že dostane pozvání od kterékoliv z těchto stran na oficiální setkání, tak takové pozvání přijme,“ řekl novinářům místopředseda Sítě Andrej Hrnčiar.

Mluvčí Směru-SD Ľubica Končalová vzápětí informovala, že Fico se ještě v neděli sejde s předsedou strany Most-Híd i se šéfem Sítě.

Ve vládě poprvé nacionalisté

Případnou koalici čtyř zmiňovaných stran pozorovatelé po volbách označili za jedno z řešení volebního patu, kdy se do sněmovny dostalo dohromady až osm politických stran a hnutí včetně krajní pravice. Takové spojenectví by znamenalo, že poprvé v novodobé historii země by součástí vládní koalice byla nacionalistická SNS a zástupce početné maďarské menšiny, strana Most-Híd.

„Pokud se tyto čtyři strany dohodnou, ale bude to ještě dlouhý porod, mohlo by to být zárukou stability,“ řekl Fico v nedělní televizní debatě, která se konala ještě před tím, než strana Síť oznámila své rozhodnutí ohledně vyjednávání se Směrem-SD.

Šance na vládu pravice padla

Druhou možností vytvoření vlády byla široká koalice šesti stran pravého středu včetně Sítě a strany Most-Híd. Tato alternativa ovšem padla po sobotním kongresu SNS, která takovou koalici odmítla. Bez podpory SNS pětice dalších stran pravého středu pod vedením liberální Strany svoboda a solidarita (SaS) vládu s potřebnou většinou ve sněmovně složit nedokáže.

Parlamentní volby na Slovensku, které se konaly před více než týdnem, vyhrál Směr-SD. Ficova strana v nich ale výrazně ztratila a přišla o pohodlnou většinu v Národní radě, která jí po volbách v roce 2012 umožnila sestavit jednobarevný kabinet.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi