Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Švábi, krysy: Nelidské podmínky mění vězně v džihádisty

Autor: bud - 
23. května 2016
12:33

Více než třetina vězňů v Belgii je muslimského vyznání a otřesné podmínky tamních věznic přispívají k jejich radikalizaci, upozorňuje britská BBC. Podle expertů jsou mnozí mladí vězni po odpykání trestů vybaveni potřebnými kontakty a informacemi k tomu, aby se stali džihádisty, a nadšeně míří do Sýrie.

Stav belgických věznic je příšerný. Jsou extrémně přeplněné a v prostoru pro 280 lidí jich žije 360. Mnozí vězni leží na zemi na matracích, nemají soukromí, možnost si zacvičit a někteří nedostávají ani své léky. V celách často neteče voda, jsou v nich švábi a krysy.

„Ostraha na naprosto příšerná, podmínky středověké a vězni se dostanou ke všemu, co chtějí. Získají iPhony, drogy i cokoliv dalšího,“ řekl BBC bývalý vězeň, který strávil několik týdnů v zařízení poblíž Bruselu.

Ze zlodějíčka džihádistou

Odborníky ani nepřekvapuje, že se belgické věznice stávají místem, kde se mladí muslimové radikalizují. Jak napsal server iDNES.cz, i někteří atentátnicí, kteří mají na svědomí loňské útoky v Paříži nebo ty letošní v Bruselu, prošli belgickým vězením. Patří mezi ně i bratři Bakraoulovi, kteří útočili právě v Bruselu.

„Chybí peníze na sociální, psychologické nebo náboženské poradenství. Vydat se na špatnou cestu je velmi snadné,“ říká Alexis Deswaef, prezident belgické Ligy pro lidská práva. Mladí lidé, kteří byli odsouzení třeba jen za krádež nebo jiný drobný prohřešek, vycházejí z vězení s radikálním přesvědčením a míří do Sýrie s kontakty na lidi, kteří prodávají zbraně. Chtějí tak začít s kariérou extrémisty nebo teroristy.

Podle zprávy Evropského výboru proti týrání je Belgie hned po Maďarsku zemí s nejpřeplněnějšími věznicemi v Evropě a jakékoliv snahy tamní vlády o nápravu selhávají. Vše navíc komplikují stávky vězeňských dozorců, kterým se nelíbí pracovní podmínky ani propouštění. Vláda proto chce co nejdříve počet dozorců navýšit a slibuje také přístavbu nových vězeňských budov.