Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skutečné životy: Záhadná smrt manželky majora Zemana. Renáta Doleželová propadla po revoluci depresím

Autor: mc - 
28. března 2023
05:00

Bývala oblíbenou volbou režisérů všech žánrů. Atraktivní a milou Renátu Doleželovou obsazovali do menších rolí, ve kterých ovšem dokázala zastínit i důležitější postavy. Jenže s blížícím se koncem komunistického režimu začaly nabídky na práci řídnout. Svou poslední roli si zahrála v roce 1996, o čtyři roky později - krátce po 50. narozeninách - zemřela. Bez zájmu veřejnosti a po rozvodu s manželem začala trpět depresemi, které ji dohnaly až k sebevraždě.

Renáta Doleželová vystudovala původně chemickou průmyslovku, ale pak se dostala na JAMU, kterou úspěšně absolvovala. Nejdříve nastoupila do divadla Petra Bezruče v Ostravě, později se připojila k hereckému souboru Filmového studia Barrandov. Tou dobou už za sebou měla roli v seriálu 30 případů majora Zemana, kde si zahrála jeho první manželku Lídu. A brzy se z ní stala „královna normalizačních seriálů“.

Video  Renáta Doleželová. Záhadná smrt manželky majora Zemana  - Videohub
Odemknout video

Už při studiích si zahrála v televizním seriálu Ctná paní Lucie a to dokonce hlavní roli. Později ji režiséři obsazovali spíše do malých rolí, ve kterých i tak zářila. Objevila se ve Vávrově Osvobození Prahy a po boku Vladimíra Menšíka v komedii Půl domu bez ženicha. Později následoval další provokativní seriál Okres na severu a o pár let později i oblíbené My všichni školou povinní.

To byla jedna z jejích posledních známých rolí. Po revoluci se objevila už jen v jednom filmu a jednom seriálu. Nabídky na práci před filmovou kamerou už nepřicházely...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.