Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mírní křečci se změnili v krvelačné bestie! Mohl za to vědecký experiment

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Městská policie Praha)
Autor: štt - 
4. června 2022
17:12

Vědci neúmyslně vyšlechtili hordu neobvykle agresivních křečků poté, co se nepovedl experiment s editací genů, který měl „snížit jejich agresivitu“. Výzkum byl veden v souvislosti se zkoumáním neuropsychiatrických poruch u lidí.

Výzkumníci z Georgijské státní univerzity vyšlechtili hlodavce, jejichž hormonální systém neprodukuje látku vazopresin. Původně cílem bylo zvýšit „sociální komunikaci“ mezi křečky. Chemická změna vytvořila z jinak mírumilovných zvířátek gladiátory bojující v kleci na život a na smrt. Plní agrese se neustále vzájemně přetlačovali, kousali a honili, informoval server Daily Mail.

Vedoucí výzkumník profesor Elliott Albers řekl: „Předpokládalo se, že klíčový hormon Avpr1a reguluje sociální vazby, přičemž jeho odstranění by mělo zvýšit harmonii mezi zvířaty.“ Místo toho výsledkem laboratorního pokusu byla „zvýšená agrese mezi jedinci stejného pohlaví“.

U dalšího pokusu vědci chtěli nežádoucímu chování zamezit. Nicméně hypotézu se znovu nepodařilo potvrdit. Závěry zpochybnily veškeré předpoklady. „Hormonálnímu a behaviorálnímu systému nerozumíme natolik, jak jsme si mysleli,“ dodal profesor.

Vývoj křečků s upravenými geny je veden v souvislosti s bádáním o lidském mentálním zdraví. Vědci se snaží přijít na řešení neuropsychiatrických poruch, jako jsou autismus nebo deprese.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi