Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Čechy děsí kruté divadlo přírody: Rodiče vyhodili čápě z hnízda?!

Autor: rix - 
3. června 2022
15:02

Tragický a smutný pohled se naskytl divákům čapího hnízda v Bohuslavicích v Královéhradeckém kraji. Čapí rodiče tam nevybíravě shodili nejslabší ze svých mláďat z hnízda. Čápě mělo přes noc zemřít. Ptačí obdivovatelé jsou zdrcení. Odborníci ale krotí vášně. 

Vypadalo to jako idylka. Čápi se na jaře opět vrátili na tradiční hnízdiště a zanedlouho se jim vyklubala roztomilá mláďátka. Lidé, kteří osud krásných opeřenců sledují na webkameře, byli štěstím bez sebe. Pak se jim ale naskytl krutý pohled. 

Jedno z mláďat už po příchodu na svět vykazovalo známky slabosti. Ačkoli mu lidé fandili a doufali, že se čápě nakonec vzchopí, nestalo se tak. Rodiče svého mrtvého potomka eliminovali tím, že ho nevybíravě shodili z hnízda. V posledních chvílích ale koukali ze svého domova, jako by svému mláděti dávali sbohem.

„Tak toto už je i na mě moc,“ zoufala si jedna z divaček. „Je mi to líto, ostatním přeji hodně štěstí,“ podotkla další z fanynek čapí rodinky. Odborníci ale krotí veškeré vášně. Že se čápi zbavují svých slabých nebo mrtvých potomků, je normální.

„Jde o zcela normální chování, kterému se říká infanticida a ke kterému dochází čas od času u mnoha druhů ptáků, včetně čápů. Rodiče tak odstraňují slabé potomky, když nemají dostatek potravy, anebo mají nějakou vývojovou vadu,“ uvedl pro Blesk již dříve ornitolog Jan Grünwald.

Video  Video čápa po odchycení  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

nafra ( 5. června 2022 10:45 )

nafra ( 5. června 2022 10:45 )

teď se bavím představou,kterou má asi písálek článku,jak rodiče chodí ve smutečním,řeší parte a broučka zabaleného v seně za smutečního klapotu ostatních čápů snáší dolů a pohřbívají uhynulé čápátko

Bleskoska ( 3. června 2022 21:12 )

Klidně ať píšou, ale rozumně. Slabí jedinci umírají, rodiče je z hnízda vyhodí, ale to proto, aby se mohli intenzivněji starat o ty, co mají více šancí do života. To jen lidstvo je tupé a investuje mnoho úsilí do zachování slabých a postižených jedinců, a to jen proto, aby si oslabilo genom a aby se společnost hůře starala o ty, co jsou do života vybaveni lépe. Sparťané házeli ze skal postižená novorozeňata a vůbec to nepovažovali za nelidské.

naidka ( 3. června 2022 16:50 )

Čechy děsí kruté divadlo přírody?! Spíš je děsí, co senzačního dokáže vyplodit redaktůrek Plesku. Jednak se jedná o Bohuslavice u Trutnova a navíc čápě bylo mrtvé přirozenou cestou, nikdo mu neublížil ani málo nekrmil. Někde sice zastýlají rodiče mrtvá mláďata na okraji hnízda, aby na hnízdo neupozornili dole predátory, no a tito rodiče se rozhodli shodit mládě dolů, na tom není nic neobvyklého, krutého nebo senzačního. Čápi snesou v průměru 5 vajíček, ale skoro nikdy se nepodaří odchovat všechna mláďata, protože líhnutí mladých je s několikadenním odstupem a ti nejmladší jsou oproti starším opravdu maličcí a ten rozdíl potom špatně dohání, pokud vůbec. Proto dochází k eliminaci, úhynu nejmenších čápat v hnízdě a proto by si Plesk mohl podobné články odpustit, je to přirozený běh přírody, žádná senzace.

Zobrazit celou diskusi