Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dvojitá záchrana černého čápa: Mládě se zranilo o elektrické vedení, po roce mu pomáhali znovu

Autor: jel - 
26. května 2022
20:14

Před rokem odchytil předseda Záchranné stanice živočichů Makov Libor Šejna mládě čápa černého. To mělo zranění způsobené elektrickým proudem. Pták se na stanici uzdravil a po osmi měsících byl vypuštěn do volné přírody. Po tak dlouhé době pro něj však nebylo jednoduché se ihned adaptovat. Život mu zřejmě zachránila vysílačka, kterou dostal před vypuštěním.

Libor Šejna byl 31. srpna 2021 zrovna na cestě k zubaři, když mu bylo telefonicky oznámeno, že u obce Krašovice se nachází podivně krotký čáp. „Zubař nezubař, otáčím auto a jedu vše prověřit. Na poli pod sloupem stojí mládě, hned ho na dlouhou ruku odchytnu a letím k zubaři,“ uvedl tehdy Šejna. K zubaři jel i s mládětem. Když si lékařka všimla, že má podrápanou ruku, musel čápa vzít ukázat před ordinaci. Už tehdy upozornil, že úrazy od elektriky mívají špatné následky. „Uvidíme, jak dopadne, úrazy od elektriky ale bohužel patří k nejhorším.“

Video  Video čápa po odchycení  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

Vše ale nakonec dobře dopadlo, už počátkem října stanice informovala, že čápovi se daří mnohem lépe, nicméně cestu do Afriky by určitě nezvládl, a proto na stanici ještě nějakou chvíli zůstal.

Do volné přírody se uzdravený pták vrátil před čtrnácti dny, na cestu dostal vysílačku, která mu zřejmě později zachránila život. „Přece jen půl roku nelétal a tak to neměl ze začátku jednoduché a přestal více létat. Podle GPS jsme našli jeho nocoviště a pár dnů mu tam vozili malé rybky,“ popsal na sociální síti pan Šejna s tím, že po pár dnech vyrazil na cestu. Tento týden přenocoval u Nepomuku a u Domažlic. „Kam poletí, nevíme, hlavně, ať je zdráv,“ doplnil předseda.

Video  Uzdravený čáp se vrátil do volné přírody  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

frantacizek ( 26. května 2022 20:38 )

fajny ale čapíci jsou thriller, já to nemůžu od jisté doby vůbec sledovat..

Zobrazit celou diskusi