„Zastavili jsme auto a hleděli na ten úkaz. Vtipkovali jsme, že jsme asi projeli časovou smyčkou a přenesli se do jara,“ smál se Roman. Podle Gabriely Dobruské z České ornitologické společnosti u nás výjimečně nějaký čáp přezimuje.

„Neodletí, protože není v kondici nebo byl zraněný. Občas se to stává u čápů, kteří se léčili v záchranné stanici. Pokud v ní přečkali jednu zimu, mohl se jim narušit migrační instinkt,“ uvedla Dobruská.

Vzpomněla si na případ čapího páru, který si také po létě „nebalil kufry“ do teplých krajin. „Samec pocházel ze zajetí a chyběl mu instinkt k zimnímu stěhování. A tak samice tady zůstávala s ním. Když uhynul, opět se z ní stal tažný pták,“ popsala.

Možná to byly i volavky

Ornitologové evidují pár záznamů ze zimního sledování čápa. Vždy se ale jednalo o jedince nebo maximálně pár. Čtyři kusy na jednom místě vidí jako málo pravděpodobné.

„Škoda, že pozorovatel nevyfotil celou skupinu, byť rozptýlenou po poli. Odhadli bychom, jestli to byli opravdu všichni čápi či se tam s nimi náhodou nekrmili jeřábi nebo volavky. Pro laika jsou z dálky k nerozeznání,“ zmínila ornitoložka.

VIDEO: Dvojici čápů vyhodila matka z hnízda. Mláďata už mají novou rodinu.

Video
Video se připravuje ...

Dvojici čápů vyhodila matka z hnízda. Mláďata už mají novou rodinu tv Joj