Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Keře kvetoucí v zimě? Víme, které nesmí chybět na vaší zahradě

/
  • (Shutterstock.cz)
    4. února 2023 ● 06:00

    Před pár lety jsme bývali jako v Jiříkově vidění, když jsme šli v lednu nebo únoru kolem cizí zahrady a tam něco kvetlo. Dnes už nejsou takové rostliny žádnou zvláštností.

    Pokud uvažujete o tom, že byste si na svou vlastní zahradu pořídili nějaký keř kvetoucí v zimě, a dokonce třeba i vonící, zaměřte se na tyto stálice.

  • 1.

    Jasmín

    Autor: Shutterstock.cz

    V případě zimního kvetení půjde o jasmín nahokvětý, který si ovšem laici většinou pletou s forsytií neboli lidově zlatým deštěm. Tenhle druh jasmínu má totiž podobné květy. Když ho vysadíte na slunné místo, v podstatě se o něj nebudete muset starat, žádnou zvláštní péči nevyžaduje. Jeho metličky se budou ochotně pnout po plotě. Nebo ho nechte plazit se po zemi či spadat ze zídky. Pokud by byly větší mrazy, je dobré trochu chránit jeho kořeny, chvojím.

  • 2.

    Zimnokvět

    Autor: Shutterstock.cz

    Tento keř vás nezklame. Jmenuje se zimnokvět časný, což jasně vypovídá o tom, co od něj můžete čekat. Časné květy v zimě! Jsou žluté a vonné a mají hezký tvar. Je zajímavé, že většina keřů kvetoucích mimo sezonu a značně mrazuvzdorných má ráda teplé stanoviště. Stejně je na tom i zimnokvět. Je ovšem náchylný na přeschnutí, chce pravidelnou zálivku.

  • 3.

    Kalina

    Autor: Shutterstock.cz

    Když si vysadíte kalinu bodnantskou, určitě neuděláte chybu. Na zimu sice opadá, ale v našich zeměpisných podmínkách s mírnějšími zimami vám bude kvést od Vánoc až do jara, a k tomu ještě bude vonět. Počítejte s tím, že je to keř, který vás časem přeroste, chce více místa. Dopřejte kalině světlé nebo polostinné stanoviště, kvalitní substrát a zálivku.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy