Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Je tu čas na úklid a revize v kůlně či garáži. Na co všechno byste neměli zapomenout?

/
  • (istock.cz)
    29. prosince 2021 ● 06:00

    Je čas uložit k zimnímu spánku pomocníky, kteří vám sloužili a ulehčovali práci na zahradě po celý rok. Ještě než se tak stane, věnujte jim trochu péče. Stačit vám budou ocelový kartáč a olej. 

    Rýče, sekyry, motyčky a mnohé další nářadí sloužily skoro půl roku, mnohdy poměrně intenzivně. A i když se vždy snažíte po práci nářadí očistit, málokdy je na to dost času. Takže rychlé odstranění zbytku hlíny a je to. Když nářadí používáte denně, nevadí to. Ovšem teď bude pár měsíců ležet v kůlně či garáži, a tak by i třeba zbytky hlíny nebo mírně poškozený povrch s prvními znameními rzi mohly nadělat do jara pěknou paseku. Zvlášť když bude ležet v nějakém nevytápěném prostoru, kde budou kolísat teplota a vlhkost.

  • 1.

    Očista

    Proto je potřeba začít především důkladnou očistou. Skvělým pomocníkem je ocelový kartáč. S jeho pomocí dokonale odstraníte zbytky hlíny nebo dalších nečistot zejména z kovových povrchů. Snažte se postupovat opravdu důkladně, aby hlína nezůstala ani v různých drážkách a záhybech. Zbytečně netlačte, ať nepoškodíte povrch. Veškerá hlína nebo další nečistoty by ale měly zmizet. Velmi důslední buďte všude tam, kde objevíte počínající rez – tu je potřeba dobře odstranit.

  • 2.

    Konzervace

    Všechny kovové očištěné části je pak ideální zakonzervovat olejem. Poměrně dobře se pracuje s olejem ve spreji, kterým dokážete nanést rovnoměrnou vrstvu. I tak se ale nebojte olej dobře rozetřít, rozhodně by z nářadí neměl odkapávat. Opět je dobré se soustředit na místa, kde se objevila rez. Olej by měl zabránit jejímu dalšímu rozšiřování. Nezapomeňte ani na různé klouby nebo spoje, třeba u zahradních nůžek.

  • 3.

    Broušení

    Každý kuchař ví, že dobrou práci odvede jen dokonale naostřený nůž. U zahradní techniky na to často zapomínáme, přitom i tady je pravidelné ostření velmi důležité. Práce s tupým nářadím je totiž mnohem náročnější a ani výsledek často není dokonalý. Ideální je mít k dispozici brusku, ale pokud ji v dílně nemáte, většinou se dá vše zvládnout také pilníkem. Jen to bude trochu zdlouhavější. Na nabroušení pil či nůžek si ještě občas vzpomeneme.

     

    Ale co takové rýče a motyky? Pokud jste investovali do kvalitnějšího rýče, jehož rydlo prošlo tepelným zpracováním, máte část práce ušetřenou – vzhledem k různé tvrdosti materiálů použitých na horní a dolní vrstvu dochází totiž k takzvanému samobrusnému efektu. Přesto se vyplatí zkontrolovat vnitřní hranu rydla a případně ji dobrousit do roviny. Tak je zajištěno rovné vedení rýče při práci. Podobný postup se uplatní také u motyk. Také u nich je důležitý správný sklon ostří, ten by se měl přizpůsobit tomu, k čemu se budou používat. Pokud máte na zahradě spíše těžší půdu, zmenšete úhel hran. Ubrání třeba pár stupňů usnadní práci. Zcela jinak je to s krumpáči, ty jsou určeny pro těžší práci, a jejich konstrukce je proto mnohem pevnější. Nabrousit je v domácích podmínkách se téměř nedá, tady je lepší svěřit práci kováři či zámečníkovi, kteří ostří upraví za tepla.

  • 4.

    Pomoc od profesionálů

    Nezapomeňte ani na ty běžné věci, jako jsou nůžky, sekery, nože či třeba pily. Tady brousíme i během sezony, přesto se vyplatí vše dobře zkontrolovat. Na ostří sekery rozhodně použijte speciální brousek k tomu určený, případně se obraťte na profesionála. S tupou sekerou byste si mohli totiž ublížit. Kontrolu a konzervaci olejem si zaslouží také řetěz motorové nebo elektrické pily, stejně jako nůž do sekačky. I zde platí, že pokud si úplně nevěříte, určitě najdete v blízkém okolí zkušeného brusíře, který zajistí dobrý výsledek.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. Prosincové číslo je plné inspirace a užitečných rad. Vydáte se v něm také na návštěvu ke známému českému šéfkuchaři Jaroslavu Sapíkovi, který navíc prozradil dva skvělé recepty. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Ochutnávka Blesk Hobby 12/2021 Czech News Center

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 1

koliaska: Manžel přesně toto dělal před pár týdny. Měl v té své dílně hrozný nepořádek. Výhoda je, že v rámci úklidu našel věci, o kterých si myslel, že už je dávno nemá. Například konečně našel své svařovací kukly, které si před pár lety kupoval z http­s://ww­w.sv­arec­ky-kukly­.cz/sa­mostmi­vaci-kukly Už si chtěl kupovat novou, tak ještě, že to našel.

(27. 02. 2022 14:26)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy