Je tu čas na úklid a revize v kůlně či garáži. Na co všechno byste neměli zapomenout?
-
Je čas uložit k zimnímu spánku pomocníky, kteří vám sloužili a ulehčovali práci na zahradě po celý rok. Ještě než se tak stane, věnujte jim trochu péče. Stačit vám budou ocelový kartáč a olej.
Rýče, sekyry, motyčky a mnohé další nářadí sloužily skoro půl roku, mnohdy poměrně intenzivně. A i když se vždy snažíte po práci nářadí očistit, málokdy je na to dost času. Takže rychlé odstranění zbytku hlíny a je to. Když nářadí používáte denně, nevadí to. Ovšem teď bude pár měsíců ležet v kůlně či garáži, a tak by i třeba zbytky hlíny nebo mírně poškozený povrch s prvními znameními rzi mohly nadělat do jara pěknou paseku. Zvlášť když bude ležet v nějakém nevytápěném prostoru, kde budou kolísat teplota a vlhkost.
- 1.
Očista
Proto je potřeba začít především důkladnou očistou. Skvělým pomocníkem je ocelový kartáč. S jeho pomocí dokonale odstraníte zbytky hlíny nebo dalších nečistot zejména z kovových povrchů. Snažte se postupovat opravdu důkladně, aby hlína nezůstala ani v různých drážkách a záhybech. Zbytečně netlačte, ať nepoškodíte povrch. Veškerá hlína nebo další nečistoty by ale měly zmizet. Velmi důslední buďte všude tam, kde objevíte počínající rez – tu je potřeba dobře odstranit.
- 2.
Konzervace
Všechny kovové očištěné části je pak ideální zakonzervovat olejem. Poměrně dobře se pracuje s olejem ve spreji, kterým dokážete nanést rovnoměrnou vrstvu. I tak se ale nebojte olej dobře rozetřít, rozhodně by z nářadí neměl odkapávat. Opět je dobré se soustředit na místa, kde se objevila rez. Olej by měl zabránit jejímu dalšímu rozšiřování. Nezapomeňte ani na různé klouby nebo spoje, třeba u zahradních nůžek.
- 3.
Broušení
Každý kuchař ví, že dobrou práci odvede jen dokonale naostřený nůž. U zahradní techniky na to často zapomínáme, přitom i tady je pravidelné ostření velmi důležité. Práce s tupým nářadím je totiž mnohem náročnější a ani výsledek často není dokonalý. Ideální je mít k dispozici brusku, ale pokud ji v dílně nemáte, většinou se dá vše zvládnout také pilníkem. Jen to bude trochu zdlouhavější. Na nabroušení pil či nůžek si ještě občas vzpomeneme.
Ale co takové rýče a motyky? Pokud jste investovali do kvalitnějšího rýče, jehož rydlo prošlo tepelným zpracováním, máte část práce ušetřenou – vzhledem k různé tvrdosti materiálů použitých na horní a dolní vrstvu dochází totiž k takzvanému samobrusnému efektu. Přesto se vyplatí zkontrolovat vnitřní hranu rydla a případně ji dobrousit do roviny. Tak je zajištěno rovné vedení rýče při práci. Podobný postup se uplatní také u motyk. Také u nich je důležitý správný sklon ostří, ten by se měl přizpůsobit tomu, k čemu se budou používat. Pokud máte na zahradě spíše těžší půdu, zmenšete úhel hran. Ubrání třeba pár stupňů usnadní práci. Zcela jinak je to s krumpáči, ty jsou určeny pro těžší práci, a jejich konstrukce je proto mnohem pevnější. Nabrousit je v domácích podmínkách se téměř nedá, tady je lepší svěřit práci kováři či zámečníkovi, kteří ostří upraví za tepla.
- 4.
Pomoc od profesionálů
Nezapomeňte ani na ty běžné věci, jako jsou nůžky, sekery, nože či třeba pily. Tady brousíme i během sezony, přesto se vyplatí vše dobře zkontrolovat. Na ostří sekery rozhodně použijte speciální brousek k tomu určený, případně se obraťte na profesionála. S tupou sekerou byste si mohli totiž ublížit. Kontrolu a konzervaci olejem si zaslouží také řetěz motorové nebo elektrické pily, stejně jako nůž do sekačky. I zde platí, že pokud si úplně nevěříte, určitě najdete v blízkém okolí zkušeného brusíře, který zajistí dobrý výsledek.
Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. Prosincové číslo je plné inspirace a užitečných rad. Vydáte se v něm také na návštěvu ke známému českému šéfkuchaři Jaroslavu Sapíkovi, který navíc prozradil dva skvělé recepty. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.
VideoVideo se připravuje ...Ochutnávka Blesk Hobby 12/2021 Czech News Center