Čápa Míru vypustili zvířecí záchranáři zpět do přírody v červenci. „Nejprve se zdržoval blízko místa vypuštění na Tachovsku. Pak se přidal ke dvěma dospělým jedincům, téměř pravidelně létal za potravou na vybrané pole, pastviny či louky,“ popsal zvířecí záchranář Karel Makoň.

V srpnu se přesunul na Klatovsko a po několika dnech odletěl na zimoviště do teplých krajin. Zvířecí záchranáři díky vysílačce, kterou má na sobě připevněnou, mohou sledovat jeho trasu. Jenže poslední zprávu dostali koncem srpna z lokality v Izraeli, kousek od Egypta a Saudské Arábie. Pak se Míra odmlčel.

Opět má signál

Všichni už se obávali, že ptáka potkalo nějaké neštěstí. Jenže teď se jeho vysílačka ozvala znovu. „Zpráva přišla v momentě, kdy se čáp dostal ve správný okamžik na správné místo pokrytí, a data mohla být odeslána. Vše nasvědčuje tomu, že se Míra spolu s ostatními čápy zdržuje v Čadu kolem města Oum Hadjer, Zoer a Matadjana,“ uvedl Makoň.

Z lokality nad městem Matadjana se hlásí i druhý letošní zachráněnec, Eda. Ten přišel na svět v umělé líhni poté, co se zranil jeho otec, a samotná čapí máma by se o mladé nepostarala. Jako mládě jej poté spolu s bratrem Arnoštem podstrčili ochránci adoptivním rodičům na hnízdo v Chodové Plané na Tachovsku. Aby o nich měli nadále přehled, dostali oba sourozenci na záda vysílačku.

Arnošt doletěl jen k sousedům

Eda je tedy na zimovišti v africkém Čadu, ale jeho sourozenci Arnoštovi se tak daleko nechtělo. Nejdříve si pochroumal křídlo a pobyl si v záchranné stanici ve Studánce na Tachovsku. Pak se sice rozhodl odletět, ale nadšení ho záhy opustilo. Skončil u sousedů v Německu.

„Začínal v německém Furth im Waldu, kde se pohyboval hlavně v zástavbě a po střechách místních kostelů. Pak se přesunul do Pasova, kde na soutoku dvou řek hledal potravu přímo uprostřed města na nábřeží. A nakonec se usadil v ptačím parku Vogelpark Irgenöd,“ řekl Makoň s tím, že o Arnoštovi tamní ochránci vědí a on si tak užívá německé pohostinnosti.  

VIDEO: Čapí máma vyhodila mladé z hnízda, dostali novou rodinu.

Video
Video se připravuje ...

Dvojici čápů vyhodila matka z hnízda. Mláďata dostala novou rodinu. tv Joj